Promo banner

A+ A A-

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI SA AL-AZHAROM

     Sarajevo, 5. decembar 2007. (MINA) - U Rijasetu Islamske zajednice danas je potpisan protokol o saradnji sa Univerzitetom Al-Azhar iz Kaira. U prisustvu egipatskog ambasadora u BiH Ahmeda el-Sayeda Khataba, zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića, generalnog sekretara Rijaseta Muhameda Salkića, predsjednika Udruženja Ilmije IZ u BiH Muharema Hasanbegovića i šefa Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Muharema Omerdića, protokol je u ime Rijaseta potpisao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

potpisivanje protokola, 05.12.07.

     Tom prilikom je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je kazao da je sretan što u ime IZ u BiH, koja ove godine obilježava značajne datume, stavlja potpis na ovaj  specijalni protokol sa Al-azharom jednim od najstarijih univerziteta u svijetu. To je protokol o razmjeni iskustava u tradiciji koju njeguje Al-Azhar koji je najbliži našoj tradiciji. Tako će Al-Azhar i ubuduće biti mjesto gdje će naši studenti moći da se usavršavaju.

     Reis-l-ulema dr. Cerić je također izjavio da je Al-Azhar, jedan od najstarijih univerziteta u islamskom svijetu, zaslužan što su Bošnjaci sačuvali svoju islamsku tradiciju u hanefijskom i maturidijskom duhu. Zahvaljujući Al-Azharu, oni  su uspjeli preživjeti duhovni šok nakon Berlinskog kongresa,  kada  je bila  prekinuta njihova islamska veza s Istanbulom. Na Al-Azharu su izrasla poznata imena alima kao što su Mehmed Handžić, Husein Đozo, Kasim Dobrača, hafiz Ibrahim Trebinjac i brojni drugi, podsjetio je resiu-l-ulema dr. Cerić i sam jedan od svršenika Al-Azhara.

     Zbog toga je važno da tu vezu s Al-Azharom i dalje održimo, naglasio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

     Egipatski ambasador Ahmed El-Sayed Khatab je izjavio da je ovaj dan kada se potpisuje specijalni protokol, blagoslovljen dan u kojem želimo jedni druge pomoći u dobru. Izrazio je zahvalnost reisu-l-ulemi na pohvalnim riječima koje je izrekao o Al-Azharu. Univerzitet A-Azhar, Egipat i njegov narod vole BiH  u ime Allaha, rekao je ambasador.

     Al-Azhar će i dalje biti vaš oslonac u očuvanju islamske tradicije i na raspolaganju ne samo studentima već i ulemi iz BiH, koja će, zahvaljujući potpisanom protokolu, imati priliku da češće drži predavanja na ovom Univerzitetu, ali i profesori sa Al Azhara ovdje u Sarajevu, rekao je između ostalog egipatski ambasador Khatab.