A+ A A-

REISU-L-ULEMA U MEKKI

     Sarajevo, 7. novembar 2007. (MINA) -  Na poziv vrhovnog muftije Saudijske Arabije Abdulaziza bin Abdullah Āl el-Šejkha pod pokroviteljstvom saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziza Āl Sauda reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je prisustvovao devetnaestom petodnevnom (03-07. 11. 2007) zasijedanju Islamske fikhske akademije u Mekki. Osnovana na inicijativu Svjetske muslimanske lige (Rabite) prije 20 godina, Islamska fikska akademija u Mekki je najviše šerijatsko-savjetodavno tijelo za globalna pitanja muslimana. Predsjednik Akademije je vrhovni muftija Saudijske Arabije, a njegov zamjenik je generalni sekretar Rabite. Dvadeset devet članova Akademije su svjetski alimi poput Jusufa el-Karadavija, Abdulkerima Zejdana iz Jemena, Wehbe el-Zuhejla iz Sirije, te libanskog i egipatskog muftije. Reisu-l-ulema Cerić je redovni član Akademije od 2000. godine.

reisu-l-ulema na zasijedanju  Akademije

Reisu-l-ulema na zasijedanju Akademije 

     Na 19. zasijedanju Akademije ulema je raspravljala o mnogim globalnim pitanjima među kojima je svakako važno pitanje vrijeme namaza u ljetnim mjesecima na sjevernom polu zemljine kugle, te mogućnost spajanja namaza (akšama i jacije) u akšamskom vremenu. Donesena je fetva o valjanosti spajanja namaza u ljetnim mjesecima.

     Također, rasparavljalo se i o pitanju sudjelovanja muslimana na izborima. Jednoglasno je usvojeno da muslimani treba da sudjeluju u demokratskim izborima u zemljama gdje čine manjinu, jer im to omogućava da ostvare osnovna ljudska prava. Zanimljivo je spomenuti da su najuticajnije saudijske novine (Ukaz, 07.11.2007) prenjele zalaganje reisu-l-uleme Cerića da se odustane od klasične teorije prema kojoj se svijet dijeli na daru-l-islam (dom islama) i daru-l-harb (dom rata) i umjesto toga da se prihvati princip daru-l-ahda (dom ugovora ili dogovora) na principu tolerancije i suživota.

     Posjeta saudijskog kralja Abdullaha Vitikanu ovih dana i njegov susret sa Papam Benediktom XVI povjesni je čin u dijalogu između muslimana i kršćana, posebno katolika, koji otvara mnoge mogućnosti za muslimane u Europi da nađu svoje pravo mjesto u procesu opće integracije u Europi.

     O pitanju genetičkog inženjeringa vodila se najduža rasprava u kojoj su sudjelovali i stručnjaci iz medicine. Oko tog pitanje postoje različita mišljenja, ali se na kraju došlo do jedinstvenog stava da treba podržati znanstvena istraživanja u genetici, jer to donosi lijek za nasljedne bolesti, ali da se ne smije dopustiti komerzijalizacija humane genetike, koja će određenim centrima moći omogućiti monopol na sudbinu ljudskog roda.

     Devetnaesto zasijedanje Islamske fikhske akademije u Mekki završeno je pozivom Pakistanu na smirivanje strasti i otvaranje istinskog dijaloga za dobrobiti svih Pakistanaca.

     Za vrijem zasijedanja Islamske fikhske akademije u Mekki reisu-l-ulema Cerić se odvojeno sastao sa generalnim sekretarom Rabite Abdullahom bin Abdulmuhsinom el-Turkijem, kojeg je zanimalo stanje muslimana u Bosni i Hercegovini, posebno zbivanja oko IZ-e u Srbiji. Reisu-l-ulema Cerić je dr. el-Turkija predao pismeni izvještaj o aktivnostima IZ-e u BiH, posebno u pogledu razvoja odgono-obrazovnih institucija - medresa i islamskih fakulteta.

     Očekuje se da će reisu-l-ulema imati i susret sa dr. Muhammedom Ahmedom Alijem, predsjednikom Islamske banke za razvoj.

Reisu-l-ulema sa el-Turkijem

Reisu-l-ulema sa el-Turkijem

Reisu-l-ulema s libanskim muftijom

Reisu-l-ulema s libanskim muftijom