Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO UČESNIKE SIMPOZIJA RELIGIJA I SEKULARNA DRŽAVA

     Sarajevo, 24. oktobar 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas učesnike međunarodnog simpozija « Religija i sekularna država » koji je u Sarajevu održan od 21. do 24. oktobra.

     Na ovom simpoziju koji je održan u organizaciji Međureligijskog instituta u BiH, Evropskog abrahamskog foruma i Fondacije Konrad Adenauer razgovarano je  o ulozi i značaju religije u sekularnom društvu iz muslimanske, kršćanske i jevrejske perspektive s pogledom na Jugoistočnu Evropu.

     Prof. mr.  Ahmet Alibašić ispred  Međureligijskog instituta u BiH i  prof,. dr.  Stefan Schreiner ispred  Evropskog abrahamskog foruma, upoznali su reisu-l-ulemu o radu ovog simpozija.

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić naglasio je značaj Evropskog abrahamskog foruma za međureligijski dijalog, posebno u Evropi, gdje  Sarajevo ima posebno značajno mjesto. Stoga je izbor Sarajeva za održavanje prve konferencije ovog foruma sa sjedištem u Crihu, od posebnog značaja. Jer, ne treba zaboraviti, rekao je reisu-l-ulema da je prošlo stoljeće počelo ratom u Sarajevu i završilo ratom u Sarajevu. Slijedeće stoljeće treba da bude bez rata, a jedan od znakova da bi tako moglo biti, je to da je Sarajevo i BiH u miru kome doprinose i ovakve konferencije, kazao je reisu-l-ulema.

Ucesnici Simpozija sa reisu-l-ulemom, 24.10.07.

     Danas završnog dana učesnici međunarodnog foruma « Religija i sekularna država » posjetili su u Sarajevu muslimanske, kršćanske i jevrejske znamenitosti.