Promo banner

A+ A A-

EGIPATSKI AMBASADOR KOD REISU-L-ULEME

AmbasadorEgiptaElSayedKhattab    Sarajevo, 20. avgust 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas Egipatskog ambasadora u BiH  Ahmeda El Sayeda Khataba.

    Razgovarano je o zajedničkim aktivnostima slijedećeg ramazana i posebno o potrebi ratificiranja protokola između Islamske zajednice u BiH i El-Azhara u Kairu.

    Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić će uputiti poziv rektoru Univerziteta El-Azhar da posjeti Islamsku zajednicu u BiH i da se tom prilikom ratificira taj već potpisani protokol između Islamske zajednice i El-Azhara o međusobnoj saradnji posebno u oblasti razmjene studenata i profesora.

    Kao što je poznato više od jednoga vijeka Islamska zajednica šalje svoje studente na Al-Azhar,  najstariji islamski  univerzitet, u okvir interpretacije islama koji je u skladu s onim što se u BiH zove islamska tradicija Bošnjaka.

    Posebno važnim je naglašeno to da profesori arapskog jezika sa Al-Azhara  budu prisutni u medresama. Tako je već za septembar najavljena posjeta profesora arapskog jezika u medresu « Osman ef. Redžović » u Velikom Čajnu kod Visokog.