Promo banner

A+ A A-

Saopćenje povodom izjave vladike Grigorija

Vladika Grigorije-izdSarajevo, 25. juni 2012. (MINA) - Povodom negiranja postojanja bošnjačkog naroda od strane vladike Grigorija, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je „da je BiH složena sredina koja zavisi od srpsko-hrvatskih odnosa od kojih je zavisila i bivša Jugoslavija“, čime je drsko i bezobzirno negirao postojanje bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovine.

Izjave koje negiraju postojanje bošnjačkog naroda i punine njegovog identiteta te njegove bitne uloge u životu Bosne i Hercegovine vrlo su opasne, ne doprinose pomirenju i prizivaju povratak na vrijeme kada su iz Beograda i Zagreba dijelili Bosnu i Hercegovinu kao što je to bilo tokom susreta Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u Karađorđevu, što je prethodilo agresiji i genocidu. Takve izjave oživljavaju projekat podjele Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske na temelju Sporazuma Cvetković-Maček iz 1939. godine, zatim podsjećaju na vrijeme oduzimanja Bošnjacima nacionalnog imena i svih nacionalnih prava tokom Kraljevine Jugoslavije i državne zajednice SHS, uključujući i potpisivanje ugovora o iseljavanju u Tursku, te na masovna ubistva, progone i otimačinu bošnjačke imovine tokom Prvog svjetskog rata i balkanskih ratova na prostoru Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Također, takve izjave pokazuju da su još uvijek žive i na snazi ideje Načertanija iz sredine 19. i Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti s kraja 20. stoljeća o ostvarenju sna o Velikoj Srbiji i da ekstremni srpski krugovi i neki vjerski predstavnici nisu uzeli nikakve pouke iz proteklog rata i postupaka haškog optuženika Radovana Karadžića koji je prije početka agresije i genocidnog projekta vjerovao da su Bošnjaci nebitan faktor i javno prijetio da će nestati ako ne prihvate njegov diktat.

Ako je tačno ono što su mediji prenijeli kao stav vladike Grigorija, Bošnjaci mogu očekivati nastavak paklenog plana pogroma, jer njihovi susjedi još uvijek razmišljaju da jednu trećinu Bošnjaka pobiju, drugu trećinu protjeraju a preostalu trećinu pokrste. Jedino u tom slučaju sudbina Bosne i Hercegovine zavist će od srpsko-hrvatskog dogovora, jedino u takvim okolnostima Bošnjaci neće biti suštinski faktor uređenja odnosa u Bosni i Hercegovini, jer će u brutalnom nasrtaju njihovih susjeda nestati kao narod zajedno sa svojom vjerom, kulturom i tradicijom, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.