Promo banner

A+ A A-

Saopćenje: Pokušaj kriminalizacije borbe protiv islamofobije

logo-iz-minaJavnost u Bosni i Hercegovini je obavještena da su neke domaće nevladine organizacije, predvođene Helsinškim komitetom za zaštitu ljudskih prava, podnijele izvještaj koji će biti na dnevnom redu sjednice Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Njujorku. U tom izvještaju se optužuje Islamska zajednica da njeni stavovi o Helsinškom komitetu predstavljaju napade na zaštitnike ljudskih prava i „smanjuju poštovanje i povjerenje koje organizacija i njene članice održavaju". S tim u vezi, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u potpunosti odbacuje sadržaj spomenutog izvještaja i smatra ga utemeljenim na neistini, konstrukciji i jednostranim ideološkim interpretacijama bh. svarnosti što je u suprotnosti sa standardima o ljudskim pravima i slobodama. Islamska zajednica odlučno odbacuje i osuđuje nastojanje da se borba protiv islamofobije, diskriminacije i netolerancije prema islamskim vrijednostima, muslimanima i Islamskoj zajednici proglasi govorom mržnje i napadom na navodne borce za ljudska prava. Kao što su nekada borci protiv rasne segregacije i aparthejda, poput Nelsona Mendele, Martina Lutera Kinga i mnogih drugih, zato što su se borili za dostojanstvo i prava svoga naroda, bili kriminalizirani i zatvarani, na sličan način se nastoji kriminalizirati i delegitimirati borba muslimana i Islamske zajednice protiv diskriminacije i netolerancije. Borba protiv islamofobije i diskriminacije je legitimna borba i neotuđivo pravo muslimana i Islamske zajednice, a o razmjerama islamofobije i netolerancije svjedoči i Drugi izvještaj o islamofobiji koji će u narednom periodu biti na dnevnom redu Rijaseta. Tužakanje Ujedinjenim narodima je nastojanje da se zastraši i ušutka Islamska zajednica i svi borci protiv islamofobije i diskriminacije muslimana, a to neće povećati „poštovanje i povjerenje koje organizacija i njene članice održavaju", nego principijelnost i ideološka neopterećenost u zaštiti ljudskih prava.

Muslimani Bošnjaci trebaju znati da postoje ljudi i organizacije čija je zadaća da po svijetu hodaju i optužuju muslimane i Islamsku zajednicu, da lobiraju, govore i pišu protiv muslimana i Islamske zajednice, protiv svojih komšija i sugrađana. Oni na taj način zarađuju svoj hljeb, obezbjeđuju donatore i donacije, a svoj rad i novce opravdavaju obimom i kvalitetom borbe protiv muslimana i Islamske zajednice. Dok se jedni bore za istinu i trude se da svijet upoznaju sa istinom o našoj domovini, drugi hodaju svijetom i pišu tužbe i optužbe. Oni nemaju argumenata ili spremnosti da u domovini suoče svoje stavove sa onima koji su predmet njihovog nadzora, pa su prinuđeni da po svijetu šire neistine i posežu za selektivnim interpretacijama ljudskih prava i sloboda, kao što je to slučaj sa optužbom koju je Helsinški komitet izlobirao da dođe u Ujedinjene narode. Helsinški komitet i njegove partnerske organizacije su lobirale da se optuži Islamska zajednica, po kojima je ona problem za ljudska prava, a ne negatori genocida i nositelji islamofobije kao što se to često može čuti i od velikosrpskih ideologa u Beogradu i Banjoj Luci.

Nakon potpune propasti srpske lobističke mreže da kroz rezoluciju Evropskog parlamenta nametne neutemeljenu optužbu o Islamskoj zajednici, sada se to isto pokušava učiniti drugim kanalima, kroz Ujedinjene narode. Sve ovo pokazuje snažan upliv srpske ekstremističke politike koja ne može podnijeti slobodu i dostojanstvo muslimana i Islamske zajednice pa različitim putevima, preko pojedinaca i organizacija u Sarajevu, Banjoj Luci, Briselu i drugim svjetskim metropolama pokušava kompromitirati svaki glas koji brani dostojanstvo muslimana i ne miri se da bude instrument islamofobije.

Također, muslimani Bošnjaci trebaju biti svjesni da oni svojim novcima finansiraju islamofobiju u javnim servisima i da je vlast odgovorna za postojanje islamofobije u tim medijima. Islamofobija u javnim servisima je volja vlasti, volja svakog parlamentarnog zastupnika, u suprotnom borili bi se protiv nje i ne bi bili nemarni prema islamofobiji i širenju netolerancije prema muslimanima u javnim servisima. Muslimanima ne treba vlast ili javni servis koji će podržavati i promovirati islamofobiju, kao ni nemarna vlast prema svojim obavezama zbog čega muslimani trpe posljedice islamofobije.

Treba podsjetiti javnost da je Međunarodna helsinška federacija za ljudska prava, odnosno Helsinški komitet za ljudska prava na međunarodnom nivou, zbog finansijskih pronevjera i malverzacija menadžmenta, nakon 25 godina rada, proglasio bankrot i zatvoren je krajem 2007. godine. Vidjeti na adresi: http://www.ihf-hr.org/Statement.07December2007.pdf.

Muslimani znaju da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem jedan od osnivača Međureligijskog vijeća BiH, da je reisu-l-ulema dobitnik UNESCO-ve nagrada za mir Felix Houphouet Boigny za poseban doprinos međureligijskom dijalogu, toleranciji i miru u svijetu, koja se ubraja u najznačajniju međunarodnu nagradu i pandan je Nobelovoj nagradi za mir; da je dobitnik Sir Sternbergove nagrade koju dodjeljuje Međureligijsko vijeće kršćana i Jevreja za doprinos međuvjerskom razumjevanju; da je dobitnik nagrade Theodor Heuss za predanost u posredništvu u krizi između Istoka i Zapada i kao pouzdani branitelj slobode i demokracije; da je dobitnik nagrade Eugen Biser za projekat „Zajednička riječ", te nagrade za mir za 2012. godinu italijanske Fondacije Duči. Ta respektabilna međunarodna priznanja razotkrivaju i demantiraju sve lokalne i regionalne potvore i pakosti, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.