Promo banner

A+ A A-

SJEDNICA RIJASETA

     Sarajevo, 26. juni 2007. (MINA) - Rijaset IZ u BiH održao je danas svoju 24. redovnu sjednicu kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

     Na ovoj sjednici su novi članovi Rijaseta dali jemin - zakletvu.

     Novoizabrani članovi Rijaseta iz reda muftija su: Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski, Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki,  mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija travnički i Ismail ef. Smajlović, muftija vojni.

     Iz reda dekana i direktora islamskih obrazovnih ustanova su dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i direktor Behram-begove medrese u Tuzli, a iz reda  istaknutih pripadnika Islamske zajednice koji nisu zaposleni u Islamskoj zajednici su hafiz prof. dr. Faris Gavrankapetanović i prof. dr. Behija Zlatar.

IMG_0497 (Small)

     Iz veoma obimnog reda današnje sjednice izdvajamo da je Rijaset donio odluku o pokretanju postupka izgradnje zgrade Rijaseta IZ-e u BiH u Sarajevu.

     Rijaset IZ-e je usvojio izvještaje komisija: za islamsku doktrinu - akaid i islamsku primjenjenu znanost - fikh koje su imale zadatak da pregledaju sve udžbenike vjeronauke u  školama i udženike u medresama i na islamskim fakultetima koji rade u okviru Islamske zajednice i utvrde stepen primjene islamske tradicije Bošnjaka, odnosno da se ustanovi stepen primjene Rezolucije Rijaseta o tumačenju islama od 27. marta 2006. godine.

IMG_0495 (Small)

     Komisiju za akaid je vodio dr. Adnan Silajdžić, komisiju za fikh muftija Husein ef. Kavazović, a komisiju koja je imala zadatak da stupi u kontakt sa svim nevladinim organizacijama koje imaju u svojim programu islamsko djelovanje vodio je  muftija sarajevski Husein ef. Smajić.

     Rijasei IZ-e u BiH je danas usvojio izvještaje ovih komisija i naložio Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta da prema uputstvima ovih komisija dalje postupa.

Komisije su ustanovile da u programima udžbenika medresa i fakulteta nema ništa značajno što bi  remetilo islamsku tradiciju Bošnjaka. Nađeni su, međutim, neki  detalji o kojima će Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta dalje povesti računa.

     Posebno je bila zanimljiva rasprava o islamskoj doktrini. Rijaset je formirao novu komisiju koja ima zadatak da na temelju sugestija ove komisije uradi prijedlog fundamentalne nauke islama - akaida  kao osnove za očuvanje islamske tradicije Bošnjaka. Ovom komisijom će predsjedavati reisu-l-ulema.

IMG_0496 (Small)