Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema: Pismo sućuti povodom napada u Turskoj

reisu-l-ulema-4-3Sarajevo, 19. oktobar 2011. (MINA) - Povodom terorističkog napada na turske civile i vojnike u provinciji Hakkari reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio pismo reisu-l-ulemi Republike Turske šejhu Mehmedu Gormezu u kojem se kaže:

- Sa dubokim osjećanjem boli primili smo vijest o sinoćnjem terorističkom napadu na turske vojnike i civile u provinciji Hakkari. Najoštrije osuđujući teror i nasilje nad nevinim ljudima, molimo Vas, Vaša eminencijo, da u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i moje osobno ime prenesete našu iskrenu sućut porodicama turskih šehida, kao i da prenesete naše bratsko suosjećanje cijelom turskom narodu na čelu sa predsjednikom Abdullahom Gulom, premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Želimo da znate da je napad na čast i slobodu turskog naroda napad i na našu čast i našu slobodu. Vaša bol je i naša bol. Vaša patnja je i naša patnja. Uvjereni smo da će turski narod kao i do sada naći načina da se odbrani od terorizma i da nastavi svoj put progresa i širenja mira i stabilnosti u regionu i svijetu.

Učimo dovu uzvišenom Allahu da šehidima podari Džennet, njihovim porodicama sabur, a turskom narodu da Allah podari mudrost i hrabrost u odbrani svoje časti i slobode, kaže se u pismu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića koje je uputio turskom reisu-l-ulemi šejhu Mehmedu Gormezu povodom napada na turske civile i vojnike u pokrajini Hakkari.