Promo banner

A+ A A-

SUTRA URUČENJE NAGRADE REISU-L-ULEMI

reis(Small) (Custom)     Sarajevo 11. maj 2007. (MINA) - Bivša predsjednica njemačkog parlamenta, prof. dr. Rita Süssmuth i Nj. E. reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić, su dobitnici nagrade Theodor Heuss za 2007. god.

     Četrdeset druga ceremonija dodjele nagrade Theodor Heuss održat će se pod naslovom: „Religija i integracija u Europi" u subotu, 12. maja 2007. godine u 10:30, u Haus der Wirtschaft u Stuttgartu.

      Rita Süssmuth prima nagradu za svoju izvanrednu posvećenost migraciji i integraciji ukorjenjenoj u njezinom prosvijećenom stavu i borbenom duhu. Migracija i integracija su pitanja kojima se otvoreno i demokratsko društvo kad-tad mora suočiti. Integracija u najširem smislu je postala dominantna tema za Ritu Süssmuth. To je postalo očigledno s početka njezine političke karijere po pitanjima porodice, žene, zdravlja i obrazovanja. U području imigracijske politike njezina stručnost je veoma cijenjena unutar i van Njemačke. Njezin stav prema životu je okarakterisan civilnom hrabrošću i beskompromisnim afinitetom prema građanskim vrlinama. Snagom svoje odlučne ličnosti,  Rita Süssmuth se posvetila pravima građana, pravima manjina i osobama koje su izložene diskriminaciji i isključenosti, te promociji mirne koegzistencije na osnovu uzajamnog poštivanja i tako pridonijela napretku naše demokratske kulture.

      Mustafa Cerić se nagrađuje za njegovu uzoritu predanost kao promišljeni posrednik u krizi između Istoka i Zapada  i u odnosima između religija koji su se naglo pogoršali nakon terorističkih napada u New Yorku, Washingtonu, Madridu i Londonu, te kao  pouzdani branitelj slobode i demokracije koje su bile dovedene u pitanje tim razvojem u Evropi i širom svijeta. Kao Vrhovni muftija Bosne i Hercegovine i kao osoba u vrijeme bosanskog odbrambenog rata, on je visoko poštovan u svojoj rodnoj Bosni. Zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj poziciji kao reisu-l-ulemi "prvom među ulemom", on je internacionalno traženi sugovornik. Kao Europljanin on se zalaže za integraciju muslimna, koji žive u Europi, u europsko društvo, te za miroljubivi dijalog između muslimana, Židova i kršćana. On se jasno zalaže za umjerenost, toleranciju i otvorenost u odnosima između Istoka i Zapada i tako snažno utječe na kulturu dijaloga. On time doprinosi na značajan način poboljšanju prilika za mirnu budućnost Europe i svijeta, saopćeno je iz Fondacije Theodor Heuss.