Promo banner

A+ A A-

Obilježavanje Nove hidžretske godine na području MIZ Tešanj

U svim džematima na području Medžlisa IZ-e Tešanj na prigodan način obilježena Hidžra, odnosno nastupanje Nove 1431.h.g. koja je nastupila u srijedu 16.12.2009. godine sa akšamskim vremenom.  

Mevlud-Miljanovci-Tesanj-2009

Od čega izdvajamo: Mevludi u džamijama, podjela  prigodnih paketića polaznicima mektebske nastave, novogodišnja akademija u Centru za kulturu, tradicionalni mevlud u Miljanovcima kao centralni program Medžlisa IZ-e Tešanj.

U srijedu, 16.12.2009.godine, poslije jacije namaza:

 U džematu Mrkotić - održan prigodan program i podjela paketića polaznicima mektebske nastave u džamiji poslije jacije namaza, a potom narodno veselje i vatromet na otvorenom.

Paketici-Tesanj-2009

U Čarši džamiji Tešanj zajednički prigodan program za sve gradske džemate.

U Miljanovcima Novim tradicionalni mevlud i podjela paketića polaznicima mektebske nastave.

U Jevadžijama  mevlud i podjela paketića polaznicima mektebske nastave.

U Džemilić Planjama mevlud i podjela paketića polaznicima mektebske nastave...

 

Novogodišnja akademija

U četvrtak 17. 12. 2009. g. /1. muharrema 1431.h.g./ sa početkom u 17,00 sati u Velikoj sali Centra za kulturu u Tešnju održana je 5. tradicionalna novogodišnja akademija  u izvedbi učenika srednjih škola općine Tešanj. I ove godine akademiju je organizovao Medžlis IZ-e Tešanj pod pokroviteljstvom Općine Tešanj. U programu je učestvovalo 60 učenika iz svih srednjih škola, a na Hidžru i njene poruke podsjetio i Novu 1431. h.g. prisutnima čestitao glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Hor-Tesanj-2009

 

Mevlud u džematu Miljanovci

Tradicionalno centralni program Medžlisa IZ-e Tešanj u povodu Hidžre odnosno nastupanja Nove h.g. održava se u ovoj džamiji. Tako su i ove godine u subotu  19. 12. 2009.g. (3. muharrema 1431. h.g.) poslije podne namaza u džamiji ovog džemata imami Medžlisa IZ-e Tešanj učenjem Kur'ana, mevluda, ilahija i salavata, omekšali duše prisutnih i pripremili ih za prigodna izlaganja mr. Fuada ef. Omerbašića glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj i dr. Šefika Kurdića, omiljenog vaiza u ovom džematu koji su uz čestitke prisutnima, posebno džematu domaćinu istakli svevremeni značaj i poruke Hidžre.

" O  ljudi, širite selam, hranite siromašne, održavajte rodbinske veze i kad drugi spavaju - noću, ustanite, klanjajte i na taj način ćete ući u Džennet"  su poruka koje je Poslanik a.s. poručio ashabima nakon Hidžre koje i mi trebamo prihvatiti kao da su danas upućene nama,  između ostalog je naglasio glavni imama u svom obraćanju.

Nova-hidz-Tesanj-2009

U svom epitetima obogađenom nadahnutom i srčanom izlaganju dr. Kurdić se dotakao bavljenja posljedicama neslijeđenja Božije upute naglašavajući da se time danas bavi najveći dio akademski obrazovanog svjetskog kadra među kojima i oni u Danskoj za spas planete Zemlje od nekontrolisanih klimatskih promjena izazvanih uglavnom ljudskom nebrigom, pri tome ulažući silne napore i materijalna sredstva tražeći izlaz na pogrešnoj strani i neuviđajući da je Tvorac Kosmosa dao i uputsvo kako i to pitanje riješiti - tj. prihvatajući vjerska načela i način života prema Božijim uputama. "Nema revitalizacije svijeta bez primjene Allahovog Uputstva, Allahovog Užeta-Kur'ana,  kojeg je Allah dž.š. spustio na Zemlju i ko se drži za to uže on će se zasigurno spasiti. Allah dž.š. na zemlju spušta svoj sekinet- smirenost, svoju milost i nafaku, samo je na nama da pripremimo posudu u koju ćemo to prihvatiti i zadržati, a ako tu posudu izbušimo stalnim griješenjem ne možemo to zadržati i sve to brzo iscuri, stoga se ugledajmo na Poslanika a.s. i preve generacije muslimana koji su imali snage napraviti toliki preokret u svojim životima i time nabolje popraviti čitav svijet,"  i nastavio svoje izlaganje o potrebi odgoja pojedinca kako je to Poslanik a.s. radio 13 godina u početku objave islama - izgrađivao pojedince od kojih je kasnije nastala i tako jaka i pravedna država, a što može poslužiti kao primjer i nama danas, dio je izlaganja dr. Kurdića.

(www.iz-tesanj.ba)