Promo banner

A+ A A-

Otvorena nova mektebska učionica u Dobrnji kod Tuzle

U sklopu obilježavanja mubarek dana Kurban-bajrama u džematu Dobrnja je u nedjelju prije podne namaza (12.zul-hidže 1430./29.11.2009.godine) otvorena nova mektebska učionica u kojoj će se ubuduće održavati mektebska nastava, kao i razni kursevi.

 Dobrnja-ucionica-1

Otvorenje je obavio i dovu proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla mr. Amir ef. Karić. Prisutnim polaznicima mekteba Dobrnja i džematlijama na prvom času u novoj učionici, mr. Amir ef. Karić govorio je o važnosti obrazovanja kao o našem najvećem resursu. Glavni imam čestitao je džematskom odboru i muteveliji džemata Mujagić Senadu, kao i cijelom džematu Dobrnja na ovako reprezentativnoj i funkcionalnoj učionici, kakvu i zaslužuje džemat u kojem je rođen velikan alhamijado književnosti - Muhamed Hevai Uskufi.

Nova mektebska učionica nalazi se u objektu pored džamije u kojoj će biti smještena i biblioteka ¨Muhamed Hevai Uskufi¨ i džematska kiraethana.

Učionica je površine 45 m2 ispred koje je natkriveni trijem površine 70 m2, a opremljena je klupama i stolicama za trideset učenika koji nastavu mogu pratiti preko videoprojektora. Grijanje u učionici je kombinacija podnog i radijatorskog, a priključeno je na džematsku kotlanu. Za potpuno dovršenje ove učionice ostaje još ugradnja klime, nabavka šest računara i priključak na internet, kao i vanjska fasada objekta.

Dobrnja-ucionica

Ovom prilikom prisutnima je videoprojekcijom prikazan kratki dokumentarni film o časnoj Mekki i hadžu, a polaznicima mekteba podijeljeni su bajramski paketići. Svečanost radnog otvorenja nove mektebske učionice u džematu Dobrnja završena je klanjanjem podne namaza, a poslije bajramskim druženjem, kahvom i baklavom.

(www.miztuzla.com)