Promo banner

A+ A A-

Podjela bajramskih paketića u Ročesteru

U prostorijama  "Hamidiye" -  turske džamije  koja se nalazi  u gradu  Ročesteru,  državi Nju Jorku,  Sjedinjenih Američkih Država-  28. novembra 2009. godine obilježen je Kur'ban Bajram prigodnim bajramskim programom.  Za organizatore  ovog skupa kao i džematlije ove džamije, ovogodišnji Kurban bajram,  kao i program organizovan povodom ovog velikog islamskog praznika je bio drugačiji; kako po bogatom sadržaju tako i po izuzetno velikom odzivu džematlija. Bajramska poslastica za roditelje, nane i djedove bila je gledati i slušati svoju djecu i unučad kako lijepo uče , dok  su posebna poslastica za djecu bili bajramski paketići, upakovani u elegantnim Mary Kay vrećicama, a podijeljeni polaznicima vjerske pouke,  pri samom kraju ovog bajramskog programa.

Paketici-Meri-kej

Zahvaljujući donatorima iz bosanskih redova; Osmanu  Bešiću koji je dizajnirao prelijepe bajramske čestitke i poklonio polaznicima vjerske pouke,  braći Sakibu i Faiku Odžakoviću koji su se velikodušno odazvali ovaj akciji, Almi Omerhodžić  koja je inače redovan donator  svih džamatskih akcija,  i uz veliki doprinos turske džamije; a posebno  imama Abdul-Gafara ef,  Ragib ef. i magistra Fatiha Kabaka, kao i moja lična donacija Mary Kay proizvoda, ovaj Kurbanski bajram , u prostorijama "Hamidiye" džamije je odisao nezabilježenom  bajramskom radošću.  Ovo je bio prvi bajram gdje su učesnici programa bili polaznici vjeronauke iz redova oba naroda;  bosanaca i turaka  kao i donatori bajramskih paketića.  Nakon završetka programa organizatori su pripremili  obilnu večeru, a sestre  Medina Bijelić i Ševala Šabanović kao i  veoma aktivna džematlijka Denisa Mutapčić su obradovale djecu bajramskim tortama.

Prisutnim džematlijama se obratio i Imam Mehmed Bektaš, imam koji je svojim plemenitim ponašanjem i neizmijermnom  strpljivošću i mudrosću, otvorio vrata ove džamije našim prvim muhadžirima a to isto nastavio i  trenutno glavni imam ove džamije Abdul-gafar. Mehmed efendija nije krio svoju radost velikim odzivom džematlija kao ni prijatno iznenađenje zajedničkim bajramskim programom.  U kratkom obraćanju prisutnim džematlijama je svima  čestitao  Bajram Šerif Mubarek Olsun i poželo da dočekamo još mnogo zajedničkih bajrama u ovako  divnom Bajramskom veselju. Riječ je preuzeo trenutno glavni imam Hamidiye džamije, Abdul- gafar i  istako da je ovaj dan  jedan od njegovih najsretnih momenta ,od kako je preuzeo dužnost imama ove džamije, i da je ovo do sada najveći odziv džematlija, od kako je on počeo raditi u ovom džematu.  

Na samom kraju programa djeca su  s nestripljenjem stajala u redu i čekala da dobiju svoj paketić a roditelji strepljivo vrebali moment da taj trenutak  uhvate svojim kamerama. Naša primjerna džematlijka Fadila Čelik je dodjeljivala paketiće polaznicima vjerske pouke , dok su djeca ljubeći joj ruku  i izgovarajući Bajram Šerif Mubarek Olsun, nestrpljivo čekala da se odvoje u kutak i vide sadržaj Mary Kay vrećice.

Organizovajući ovaj bajramski program i komunicirajući sa svim donatorima, učesnicima programa kao i posjetiocima, cijeli ovaj proces me duboko podsjetio na Nuha a.s. I njegovu lađu. Kako zajedničkim trudom, radom, idejama, donacijama i talentima se može toliko toga postići. I ne mogu a da ne pomislim  uputim dovu: "Bože daj da se sav naš ummet ujedini; pa kao  i mi ovdje u Ročesteru, da svi damo od nas i za nas ono sa čime nas je Uzvišeni obdario."

Neko pokloni lijep glas, pa da nam se duše rastope slušajući učenje Kur'ana, kao što smo mi slušali u "Hamidiyi " ovog kurbanskog bajrama. Primjer kako neko može iskoristiti svoj talenat je i Osman Bešić koji je dizajnirao prelijepe bajramske čestitke i poklonio ih polaznicima vjerske pouke. Neko donira novac, kao što su to uradila braća Odžakovići, Sakib i Faik i Alma Omerhodžić. Neko kolače, primjer sestara  Medine Bijelić i Ševale Šabanović kao i Denise Mutabčić. Neko od naših privatnika svoje proizvode. Neko vrijeme i trud, primjer sestara Amine i Merjeme  Purak koje su učestovale u cijelom procesu kupovanja i pakovanja bajramskih paketića. I tako, kao u doba Nuha a.s, kad se svi udružimo i smjestimo u zajedničku nam lađu, ummet, i  svi  damo dio onog sa čime nas je Uzvišeni obdario, imat ćemo prosperitet i progress,  na ovom, a Džennet na budućem   svijetu - inšhaAllah.

Pripremila: Aiša Purak