Promo banner

A+ A A-

Humanitarna akcija „Bajram za sve“ u Bihaću

Hum-Akc-Bihac-Bajram-2009Vrijedni aktivisti udruženja Život su u posljednjoj sedmici mjeseca Ramazana realizirali jednu hvale vrijednu akciju pod nazivom „BAJRAM ZA SVE". Znajući i cjeneći humanost običnih ljudi, građana naše zemlje, odlučili su se da budu servis građanima Bihaća i tako dostave njihovu pomoć socijalno ugroženim pojedincima i porodicama. Članovi udruženja su uz prigodan promotivni materijal, na izlazu iz trgovačkih centara Robota, Interexa i Konzuma postavili korpe za prikupljanje pomoći, pa je svako ko je imao želju da donira nešto od onoga što je kupio ili da maksuz kupi neki proizvod mogao pohraniti u korpu. Građani Bihaća su ponovo pokazali svoju humanost, tako da je u akciji u trajanju od 13 sati prikupljeno blizu 60 paketa namirnica, a svaki paket je bio vrijedan od 50 do 60 KM. Od toga, ilustracije radi, 235 kg brašna, 227 litara ulja, 190 kg šećera, 21 kg kafe itd.

Uputili su, nakon toga, dopis Centru za socijalni rad kako bi im dostavili imena i adrese socijalno ugroženih građana nakon čega su aktivisti udruženja Život podijelili pakete onima koji zaista zaslužuju i više od jednog običnog paketa humanitarne pomoći. Jedna od porodica koju su posjetili je i desetočlana porodica Bajadžić iz Bihaćkog naselja Nova četvrt, koja živi u jednoj sobi i čiji skrbnik (otac osmero djece) zarađuje dnevno od 20-30 KM za „osnovne potrebe" svoje porodice. Djeca su bila posebno obradovana paketom u kojem je bilo i raznih slatkiša našto je jedan dječak uzdahnuo i rekao: „Evo ima čokolada!" - podsjećajući sve nas na jednu surovu stvarnost, da u 21. stoljeću, dijete udaljeno 1 km od centra grada, rijetko kada vidi čokoladu, a kamoli da ga ta ista zasiti, kao što ima mogućnost većina djece u njegovom okruženju.

Neka Uzvišeni nagradi svakoga onoga ko je učestvovao u realizaciji ove akcije koja je obradovala brojne ljude, koji rijetko kada imaju povoda za radost.

 

Obilježavanje noći Lejletu-l-kadr

U organiziciji udruženja Život, a u saradnji sa Bihaćkim muftijstvom i Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, u džamiji Islamskog pedagoškog fakulteta je cjelonoćnim programom obilježena 27. noć Ramazana.

Po završetku teravih namaza počeo je program koji je podrazumjevao vaz i nasihat naše uleme. Učešće su uzeli: Muftija Hasan ef. Makić, prof. dr. Muharem Štulanović, dekan IPF-a, dr. Izet Terzić, profesor na IPF-u i prof. Mehmed Mašić profesor u medresi „Džemaludin ef. Čaušević". U četiri različita vremenska perioda klanjan je noćni namaz kojeg su predvodili profesori i imami milozvučnih glasova sa područja Bihaća. Upriličen je i zajednički zikr u nekoliko dijelova, gdje se spominjalo Božije ime i veličao Uzvišeni Gospodar, s tim što su posredstvom projektora prisutni mogli čitati riječi koje izgovaraju i gledati u njihov prijevod, što je olakšavajuća okolnost za one koji se prvi put susreću sa riječima kojima spominjemo našeg Gospodara, a što je zabilježeno u vjerodostojnim predajama Poslaničke tradicije. Učenje Kur'ana, dova, prezentacije, ilahije itd, sve to je bilo sastavni dio programa.

Sat vremena prije sabah namaza upriličen je i zajednički sehur za sve prisutne kojih je bilo oko 130, s tim da su neki prisutni u džamiji neposredno prije sehura otišli svojim kućama na sehur.27.nocBihac-2009

Nakon sehura klanjani su posljednji rekati noćnog namaza i vitr namaz, a sabahskim ezanom i klanjanjem sabah namaza program za 27. noć je okončan.

 Organizatori su uložili maksimalan trud da obezbjede sve potrebne olakšice za prisutne vjernike, te da na zanimljiv i dopadljiv način olakšaju vjernicima obilježavanje ove mubarek noći. Nakon odjave programa oduševljenje nisu krili mnogobrojni vjernici, koji su, zadovoljni i sretni, otišli svojim kućama, ponosni što su cijelu noć bdili u ibadetu i bili dio prelijepe atmosfere.

Ovakav vid obilježavanja 27. noći Ramazana u Bihaću je postalo tradicija, a od organizatora saznajemo da je kroz džamiju tu noć prodefilovalo blizu 400 ljudi, većinom mladih ljudi ispod 30 godina, što je opravdalo očekivanja organizatora i zaslužilo svaku pohvalu.

 

N. Horozović