Promo banner

A+ A A-

Uplata kurbana putem humanitarnih organizacija za muslimane u afričkim zemljama

Pitanje:

Poštovani, mene interesuje Vaš stav i mišljenje u vezi žrtvovanja kurbana posredstvom raznih nevladinih (humanitarnih) organizacija, a koje kurbansko meso dijele u afričkim zemljama. Da li su iznosi cijena kurbana presudni, da bi propis kurbana pravilno bio izvršen? 

Odgovor:

1.Vijeće za fetve Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj drugoj sjednici održanoj 2005. godine donijelo zaključke koji se odnose na propise o kurbanu. Vijeće je ukazalo na činjenicu da je žrtvovanje kurbana prije svega vjerski obred (min še'airillah) kojim se potvrđuje predanost Uzvišenom Stvoritelju i pripadnost zajednici muslimana. Ne poričući postojanje socijalne i humanitarne dimenzije kurbana, Vijeće je konstatiralo da je njegova ibadetska dimenzija primarna. Stoljećima, još od vremena Poslanika, a.s., praksa je da se obred žrtvovanja kurbana obavlja u okviru porodice, čime se postiže njegovo vjersko i odgojno djelovanje na sve njene članove, uključujući i komšiluk, te se stoga preferira izvršavanje ovog ibadeta u porodičnom ambijentu. U urbanim sredinama u kojima ne postoje adekvatni uvjeti za individualno obavljanje ovog ibadeta u porodičnom ambijentu, opravdano je i poželjno organiziranje klanja kurbana u okviru Islamske zajednice. Mi  možemo garantovati da se žrtvovanje kurbana u okviru Islamske zajednice obavlja u skladu sa šerijatskim propisima i veterinarskim standardima. S obzirom na to da mi nemamo uvid u način rada drugih, mi ne možemo ni govoriti o ispravnosti  ili neispravnosti njihovog načina rada. Kao što smo ranije napomenuli, pri žrtvovanju kurbana, primarni aspekt je ibadetski, ali postoje i drugi aspekti, a jedan od njih je i socijalni. Organizovanom akcijom klanja kurbana u okrilju Islamske zajednice realiziraju se sve bitne svrhe ovog obreda. Rijasetova akcija nabavke kurbana je primarno usmjerena na ekonomsko jačanje Bošnjaka u povratničkim mjestima, a samim tim i našeg naroda i države, jer se kurbani prevashodno nabavljaju kod njih. Također, podjelom kurbanskog mesa obuhvaćeni su najsiromašniji dijelovi našeg društva, ali i institucije koje brinu o ljudima s potrebama kao što su javne kuhinje, bolnice, studentski i đački domovi i sl.

Zbog svega navedenog mi možemo stati samo iza Rijasetove akcije kurbana (kao i akcije koju sprovode naše medrese) i nju preferiramo, a što se tiče akcija humanitarnih i nevladinih organizacija koje realiziraju ovdje ili u drugim državama, nemamo uvid u način njihova rada niti u to da li dovoljno poznaju šerijatske propise o kurbanu i koliko ih primjenjuju prilikom izvršenja ovog obreda.

2. Ispravnost žrtvovanja kurbana zavisi od ispunjenosti uvjeta koji se tiču žrtve, kao i uvjeta koje mora ispuniti onaj ko prinosi žrtvu i obavlja sam čin klanja. Cijena kurbana ne utječe direktno na ispravnost žrtvovanja kurbana.