A+ A A-

Korištenje mesa iz mesnica i mesnih prerađevina

Pitanje

     Interesuje me takođe vaš stav o korištenju u ishrani, mesa iz mesnica i trgovina, mesnih proizvoda (pašteta, salama raznih i dr.)? Naravno govorim o pilećem junećem i dr. mesu i mesnim proizvodima nama dozvoljenim uz određene uslove, ne o drugima za koje znamo da su nam sigurno haram. Čitao sam nešto o tome u fetvama Huseina Ðoze. Da li i koliko da radimo po tim fetvama?

Odgovor 

      Preporučujemo samo one mesne prerađevine koje imaju halal certifikat i za koje smo sigurni da ne sadrže ono što je u našoj vjeri zabranjeno. Hvala Allahu, sada pri Islamskoj zajednici postoji agencija koja se bavi poslom certificiranja halal proizvoda. Njih već imamo na tržištu, pa zašto onda kupovati sumnjive, ako imamo halal proizvode?

     Što se tiče fetvi i mišljenja Husein ef. Ðoze, one su, bez obzira na činjenicu da ih je izrekao veliki alim i poznavalac islama, omeđene i uslovljene vremenom i prostorom, kao uostalom i druge fetve i pravna mišljenja. Ne može se osporiti promjena fetve promjenom vremena, prostora i okolnosti. Naravno, ima pitanja koja su univerzalnog karaktera i ne zavise od promjene vremena i prostora i tu razliku između univerzalnog i vremenskog, promjenjivog i nepromjenjivog, treba imati na umu prilikom proučavanja i eventualne primjene fetvi i pravnih stavova.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice