A+ A A-

Obilježen Dan Nakšibendijske tekije Mejtaš

U petak, 14. augusta 2015. godine, iza akšam namaza, u prepunim prostorijama kompleksa Sarač Ismailove džamije i Tekije na Mejtašu, obilježen jeDan Nakšibendijske tekije Mejtaš koji se godinama tradicionalno obilježava u znak sjećanja na dan otvaranja i ponovnog funkcionisanja Tekije na tom lokalitetu.  Također, Dan Nakšibendijske tekije Mejtaš usko je vezan za tradicionalnu manifestacijuDova šehidima BiH.

Programu, u sklopu kojeg je proučen Mevludi-šerif (na turskom i bosanskom jeziku), te Kelimei-tevhid šehidima BiH i vakifima i džematlijama džamije i tekije, su prisustvovale brojne džematlije, kao i eminentni zvaničnici iz vjerskog, javnog, privrednog i kulturnog života BiH. U svojstvu izaslanika Reisul-uleme IZ u BiH prisustvovao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, mr. Nusret ef. Abdibegović, zatim, Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović, Glavni imam Medžlisa IZ Brčko, mr. Mustafa ef. Gobeljić, šejhovi drugih tekija i tarikata sa svojim muridima: hfz. Zilko ef. Žolja – Visoko, Sead ef. Halilagić, šejh Hadži-Sinanove tekije – Sarajevo, Edin Urijan Kukavica iz Sarajeva, Edib Kravić iz Tuzle, Azmir ef. Muftić iz Vareša, Senad ef. Agić iz Čikaga, pročelnici medžlisi halki: hfz. Vehbija Šećerović, Mirsad Tabak iz Visokog i Izudin Ibrahimović iz Živinica.

Također, bili su prisutni i pripadnici medžlisi-halki matične Tekije Mejtaš, na čelu sa vekilima: Ismail ef. Husićem – Bar, Suad ef. Mujakićim – Stolac, Hišam ef. Hafizovićem – Blagaj, Ibrahimom Dizdarevićem i hfz. Sulejmanom Rafunom – Zenica, Halidom Husanovićem – Gračanica, Muhamed ef. Mehmedovićem – Tuzla, Suad ef. Behlulovićem – Brčko, Salihom Demirovićem – Zagreb, Ahmedom Mustafićem – Malešići, Haris ef. Hadžićem – Igmanska džamija, Husejn ef. Juhićem – Kakanj.

Ovoj svečanosti prisustvovali su i predstavnik ambasade Republike Turske, muftija Hasan ef. Atli, te generalni direktor Ziraat banke za BiH, gosp. Ali Riza sa saradnicima.   

Izrazivši zahvalnost Bogu Svemoćnom i svima koji su nežaleći truda i vremena počastili domaćine svojim prisustvom, u uvodnom obraćanju, pred više stotina prisutnih, dobrodošlicu gostima je u svojstvu domaćina poželio pročelnik Tekije Šejh Halil Hulusi Brzina. U kraćem obraćanju Šejh Halil je, između ostalog, istakao da su muslimani sa ovih prostora, uprkos složenoj situaciji, dužni nastaviti tradiciju življenja ljubavi, mira, pomaganja i razumijevanja, međusobno, kao i sa ljudima drugih svjetonazora, prvenstveno vjerskih ubjeđenja, koji također žele živjeti u miru i slozi s drugima. Upravo, takvo što utemeljeno je Kur'anom i Hadisom našeg Poslanika s.a.v.s. Odstupiti od toga značilo bi zanemariti Božiju Riječ i skrenuti s Puta Sunneta. A jedan od preduslova za to jeste svakako bolje upoznavanje sebe, svoje vjere i tradicije, te jačanje jedinstva kroz oslobađanje od zavidnosti, taštine i oholosti. Tada čovjek prestaje biti ksenofobičan. Nestaje straha od drugog i drugačijeg, u skladu s  Kur'anskim ajetom u kojem se kaže: – O ljudi,  Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali!

Nakon što se, uz prigodne ilahije, završilo doista emotivno učenje Mevludi-šerifa, prisutnima se, uz riječi zahvale domaćinu, biranim riječima obratio Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović.

Ovaj džemat je već navikao na lijepu besjedu pomenutog alima. Ali, hikaja (poučna priča) ispričana te ugodno tople augustovske večeri, čini nam se, jeste pravo osvježenje za srce i dušu. Njenu poruku treba nastojati nezaboraviti.

Parafraziram: „Hudi mladić obuzet nesnošljivom ljubavlju prema, njemu nedostižnoj, sultanovoj kćeri, po savjetu šejha odlazi na trg i glasno čini zikr: - Allah, Allah, Allah, ... Dolazi sultan na trg, pita mladića za razlog takvog ponašanja, obećava mu i kćerku svoju dati za njegov odgovor. Dobija odgovor u opetovanim riječima Allah, Allah, Allah, ...“  Mladić je našao smiraj, dobio je ljubav. 

Dakle, iz zdrave (iskreno čiste) sjemenke izrasta zdravi (i potpuni) bespovratno iskreno čisti veliki plod sa nebrojenim zdravim sjemenkama svih vrsta.

Jednu čistu ljubav zamijenila je druga potpunija i savršenija ljubav koja sadrži sve druge ljubavi.

Potom su, nakon jednog seta ilahija, prisutni bili počašćeni završnim obraćanjem direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, mr. Nusret ef. Abdibegovića. Njegove retoričke sposobnosti, te veoma izražen smisao za estetsku konstruciju misli u rečenici, uz nadahnjujuću atmosferu prepune džamije i harema, polučili su jedno doista inspirativno kazivanje.

U jednom nesvakidašnjem emotivnom tonu, kojeg nije bilo moguće prikriti, Nusret ef. je izražavajući radost što na jednom mjestu vidi okupljene predstavnike šerijatskih i tarikatskih oblasti islamskog nauka, s pravom naglasio da to i takvo jedinstvo stavova i mišljenja pomenutih alima, ohrabruje i daje nadu da jedinstvo muslimana na ovim prostorima, ako Bog da, ima lijepu perspektivu. Pri tom, on nije propustio istaći jednu notornu činjenicu, a to je da halke zikra, prakticiranje i naukovanje sufijskog učenja jesu vezivno tkivo jedinstva muslimana u BiH, kroz stoljeća potvrđeni.

Kelimei-tevhid šehidima BiH i vakifima i džematlijama džamije i tekije, koji je proučen u jednoj izrazito dostojanstvenoj atmosferi, ako se ima u vidu iznenađujuće velika posjećenost, nagovjestio je da se program bliži svome kraju.

Klanjanjem jacije namaza (sa odstupanjem od oko jednog sata od takvimskog vremena) zaključen je oficijelni dio programa povodom obilježavanja Dana Nakšibendijske tekije Mejtaš.

 

  • 11