A+ A A-

Ljubuški: Priznanje i zahvalnica imamu Asimu ef. Smajiću

U nedjelju, 20. jula 2014. godine u Ljubuškom, na lokalitetu Gožulja, Medžlis IZ Ljubuški je organizovao četvrti ovogodišnji zajednički iftar.

22-07-zaj-ift-ljub-07-2014-1

Kao i mnogo puta do sada iftaru je prisustvovalo dosta džematlija kako Ljubuškog tako i susjedne Vitine i Gradske.

Iftaru je prisustvovalo veliki broj Ljubušaka iz dijaspore koji se nalaze na ljetnom odmoru u svome gradu.

Ovogodišnji iftar je upriličen u vakufskom objektu u izgradnji, poznatijem kao "Fejzina Kafana". Medžlism IZ Ljubuški povratio je u svoje vlasništvo ovaj vakufski objekat, koji sada renovira uz pomoć federalnoga ministarstva.

Uz ovaj zajednički iftar upriličen je i skromni kulturni program koji je i ove godine vodio prof. Kemal Mahić. Između ostalog u programu je upriličena podjela "Zahvalnica" i "Vakufnama" onim Ljubušacima koji su pomogli obnovu svoje džamije na Gožulju.

Džamija na Gožulju je ove godine renovirana, u radovima koji su izvedeni, glavni problem je riješen izmjenom kompletnoga krova.

Sva sredstva za rekonstrukciju džamije obezbijedili su Ljubušaci, kako oni koji i danas žive u Ljubuškom tako i oni koji su nakon svoga protjerivanja utočište našli diljem svijeta. Akcijom prikupljanja sredstava, preko matične web stranice www.ljubusaci.com prikupljeno je preko 22.000 KM.

Zahvalnice i vakufname, dodijelio je glavni ljubuški imam Šemso ef. Germić. U nastavku programa podijeljena su još dva vrijedna priznanja. Ljubuški Bošnjaci imaju običaj da svake godine na svome sijelu dodijele, bakrorez "Arabesku" kao priznanje godine za one koji su najvise doprinijeli na očuvanju tradicije i njegovanju identiteta kao i doprinosu i pomoći zajednici. Ovogodišnji dobitnici su bili  g. Ramić Hamed, direktor EURO - ASFALTA. Gospodin Hamed Ramić, je pomogao Ljubušake asfaltiravši skoro 990 metara puta od ljubuških naselja Žabljak i Gožulj. I ovim putem Ljubušaci se od srca zahvaljuju ovome velikom čovjeku.

22-07-zaj-ift-ljub-07-2014-2

Druga osoba koja je dobila ovo prestižno priznanje je bivši ljubuški imam Asim ef.Smajić. Asim efendija je preko dvadesetpet godina bio imam u našem gradu i dijelio i radost i žalost sa svojim džematlijama. I dan danas je u srcima mnogih Ljubušaka i tu će vječno ostati. Ljubušaci i efendija Asim su se "rastali" 1993.godine kada su Bošnjaci protjerani iz svoga grada. Jako je bio emotivan ponovni susret džematlija i njihovoga staroga imama. Suze se nisu mogle sakriti ni kod jedne strane. Ljubuški Bošnjaci na čelu sa svojim sadašnjim imamom odlučili su i da na ovaj način odaju priznanje svom efendiji Asimu. Nakon podjele priznanja i obraćanja Asima efendije, u džamiji gdje je proveo svoje najbolje godine, Asim efendija predvodio je akšam namaz. Nakon teravih namaza održan je i Zikr, koji je takođe predvodio Asim efendija.

Druzenje se uz kahvu i evociranje uspomena nastavilo do ranih jutarnjih sati.

Nekoliko riječi o biografiji Asima ef. Smajića

Asim efendija Smajić  rođen je u selu Kruščica nadomak Jajca, 1. 10. 1933. godine. Trenutno živi u istom mjestu. Dva puta je obavio hadždž,  1988. i 2008. godine.

Imamski ispit je završio 1956. godine. Kao imam je radio u Livnu, Bugojnu, Gornjem Vakufu i Ljubuškom u periodu od 1968. do 1993. godine.

Nakon odlaska iz Ljubuškog boravi i radi u Zagrebu do 1997. godine kada odlazi u zasluženu penziju.

Faruk Jakić