Logo

Dova za ulazak drugih ljudi u džennet

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li ja mogu doviti za svoje roditelje i cijelu porodicu za oprost grijeha i ulazak u džennet? Inače moja porodica vjeruje u Allaha, čini dobra djela, zikr, ali ne klanjaju (ja klanjam). Ne klanjaju kako kažu jer nemaju vremena, ali ne osporavaju namaz. Njima je drago sto ja klanjam i postim, ali bih ja voljela da i oni počnu klanjati sa mnom. Kako da dovim za njihovu uputu , oprost grijeha i džennet? 

Odgovor:

Doviti treba za svakog čovjeka: za dobrog čovjeka (saliha), da ga Allah, dž.š., učini još boljim; za velikog grešnika (fasika), da ga Allah, dž.š., popravi i oprosti mu velike grijehe; za krivovjernika (kafira), da ga Allah, dž.š., uputi.

Najbolja dova je doista ona koja je iskrena (iz srca) i ispravna (u skladu sa Šerijatom), bez obzira na kojem jeziku je upućena, jer Uzvišeni Allah Sve zna, pa tako i šta je u srcu svakog od nas. Pohvalno je da svaka dova, pa i dova za oprost grijeha, kako svojih, tako i tuđih, sadrži kur'ansko-sunnetske dove Fatihu i Rabbena atina. Tako nas je Muhammed, a.s., obavijestio u poznatom hadisu: Najbolja dova je Fatiha (El-hamdu lillahi). (Hadis bilježe Ibn Madže, Tirmizi, Nesai i dr.) Enes ibn Malik, r.a., prenosi: Najčešća dova Vjerovjesnika, s.a.v.s., je bila: Allahumme rabbena atina fi-d-dunja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten ve kina azabe-n-nar. (Allahu, moj Gospodaru, daj nam dobro na ovom svijetu, i dobro na budućem svijetu i zaštiti nas džehennemske vatre.“)  (Hadis bilježe Buhari, Nesai, Ebu Davud, Ahmed i dr.)

Odgovor je pripremio član Komisije za odgovaranje na pitanja

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.