Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Učenje zikra poslije farza

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Čuo sam jedan predaju u kojoj se kaže da su ashabi klanjali sa Poslanikom s.a.v.s. i nakon farza jedan od ashaba je odmah ustao da klanja sunnet, na šta ga je drugi zaustavio i rekao mu kako se farz treba razlikovati od sunneta. Ali ne znam da li je ta predaja sahih, pa bih volio, ako znate, da mi to odgovorite.

Otkad sam čuo za tu predaju, napravio sam neki vid sinteze sa zikrom poslije namaza koji se kod nas praktikuje. Pa tako, ne zikrim sam poslije farza, kako se ne bih izdvajao iz džemata, ali i ne ustajem odmah da klanjam sunnet, nego ostanem neko kratko vrijeme, donosim salavate ili proučim ajetul-kursiju, pa tek onda ustanem da klanjam sunnet i poslije zajedno sa ostalima učim zikr. 

Da li radim ispravno, i ako ne radim, šta bi mi Vi preporučili, čega da se pridržavam?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Predajom selama na kraju farza te učenjem dove: "Allahumme entes-selamu ve minkesselamu....." pravi se dovoljno jasna razlika između farza i sunneta. Prema tome, nije neophodno dalje zadržavanje na sjedenju radi dodatnog zikra, a ako bi neko proučio još koju dovu (npr. "Allahumme la mani'a lima e'atajte..." i sl.) ne bi smetalo.

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH