edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li nenošenje marame kvari abdest?

Pitanje:

Da li ću izgubiti abdest ako odem do džamije bez mahrame i ispred džamije je stavim? Mislim da će me ljudi ismijavati ako me sretnu pokrivenu, jer živjela sam kao i većina modernih žena. Imam želju ići na sabah namaz u džamiju.

Odgovor:

Čovjek se ne treba stiditi ako svoj životni stil, postupke i navike promijeni na bolje. Naprotiv treba biti ponosan na to. Stoga se ne trebate osvrtati na komentare ljudi, jer kao što će biti onih koji će Vas ismijavati, sigurno će biti puno više onih koji će Vas podržati u vašem nastojanju da svoj život uskladite sa islamskim principima i propisima. Molimo Uzvišenog Allaha da Vas pomogne u tom Vašem nastojanju. 

Nenošenje mahrame ne kvari abdest, mada je pokrivanje kose pred strancem/nemahremom vjerska obaveza punoljetne muslimanke. Naime, činjenje grijeha ne kvari abdest, ukoliko to nije teški  grijeh koji osobu izvodi iz vjere. Međutim, lijepo je poslije počinjenog grijeha obnoviti abdest, jer se abdestom sapiru manji grijesi koje se počine organima koji se peru prilikom abdesta. Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Kad musliman, ili je rekao: vjernik, uzima abdest pa opere lice, sa njegova lica s vodom, ili sa posljednjom kapi vode, sapiru se svi grijesi koje je stekao gledajući očima. Kada opere ruke, s njih spadaju zajedno svodom, ili s posljednjom kapi vode svi grijesi koje su počinile njegove ruke. Kada opere noge, spadaju zajedno s vodom, ili s posljednjom kapi vode, svi grijesi koje je hodanjem stekao, sve dok ne bude potpuno čist od grijeha.“ (Muslim, 244)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH