Logo

Pokrivanje

Pitanje

Esselamu alejkum!
Prvo, htjela bih da pitam da li je haram punoljetnoj sestri muslimanki biti otkrivena, tj. ne nositi hiždab? Znam da treba da slijedimo časni Kur'an i sunnet, ali nisam još našla ajet u kojem se strogo naređuje, u kome je farz da žena bude pokrivena?
Drugo, kakav stav treba žena imati ako ona želi da se pokrije, a njen muž joj to ne odobrava?
Hvala unaprijed i Allah vas nagradio!
Esselamu alejkum!

 

Odgovor

1. Da, haram je punoljetnoj muslimanki biti otkrivena, tj. ne nositi hidžab pred muškarcem koji nije mahrem (osoba s kojom trajno ne može stupiti u brak zbog rodbinske veze). Punoljetnoj muslimanki dozvoljeno je otkriti pred nemahremom lice i šake. Svi drugi dijelovi tijela smatraju se avretom. To je općepoznat propis od kada je propisan pa do naših dana tako da nema potrebe ni da se posebno dokazuje. Kur'an neizravno, a hadis izravno govore o ovom propisu. Izvođenje propisa na osnovu izvora posao je učenjaka koji su učili nauke neophodne za tu delikatnu djelatnost, a ne kome god to naumpadne. Postoje brojni uvjeti i kriteriji za tako nešto.

2. Žena ima obavezu i pravo da postupa u skladu sa propisima svoje vjere, uključujući i obavezu pokrivanja i muž je u tome treba podržati, a ne ometati je, ili joj to zabranjivati. U slučaju nerazumijevanja, savjetujemo razgovor sa mužem i nastojanje da su uvjeri u neophodnost i važnost ovog propisa.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.