Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li sam dužan svake hidžretske godine obračunavati i izdavajati zekat na novac od prodaje nekretnine?

Pitanje:

Da li sam dužan svake hidžretske godine obračunavati i izdavajati zekat na novac od prodaje nekretnine, tj. na novac od jedne te iste nekretnine koji sada štedimo?

Odgovor:

Obaveza je svake godine izdvojiti zekat na imovinu koja dostiže nisab i pregodini. Nije dovoljno samo jednom izdvojiti zekat na imovinu izuzev na poljoprivredne proizvode. Sva ostala imovina svake godine podliježe obavezi zekata ako se ispune prediviđeni uvjeti obaveznosti zekata. Prema tome, ukoliko posjedujete ušteđevine u visini nisaba ili više od toga, a nisab za ramazan 1443. hidžretske godine je 10.396,00 KM,  dužni ste izdvojiti zekat.

Podsjećamo Vas da na zekat ne treba primarno gledati kao na trošak i finansijsku obavezu, nego prije svega kao na vjersku obavezu kojom osoba izvršava Božiju naredbu, a ujedno čisti svoj imetak, štiti ga i oplemenjuje. Uzvišeni Allah je rekao Muhammedu, a.s.: „Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš.. (Et-Tevba, 103.)

Allahov Poslanik, a.s., se zakleo da sadaka /zekat neće umanjiti imetak. (Hadis bilježi Et-Tirmizi)

Prema tome, izdvojenim iznosom neće se značajno materijalno umanjiti ušteđevina, jer se jednom godišnje izdvaja 2,5 % od ukupnog iznosa, ali će se tim izdvajanjem zekata imovina učiniti blagoslovljenom i zaštićenom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH