A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li naslijeđeni novac podliježe zekatu?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Dobili smo kao poklon novac od roditelja koji dostiže vrijednost nisaba. Taj novac je za rješavanje našeg stambenog pitanja koje nažalost nismo uspjeli realizovati jer ostatak novca muž i ja nismo mogli priuštiti i skupiti. Taj novac je dobiven dizanjem kredita i rate otplaćuje roditelj s tim da mi pomažemo koliko možemo. Trenutno smo muž i ja ostali bez posla i taj novac nam je prešao u upotrebu za osnovne životne stvari obzirom da plaćamo kiriju. Tako će biti dok se ako Bog da ne vratimo na posao. 

Pitanje glasi jesmo li dužni dati zekat na taj novac. Bez obzira na odgovor mi ćemo uz Allahovu dž.š. pomoć da udijelimo od tog iznosa nekome u potrebi, ali nas interesuje je li baš spada pod obavezan zekat?

Odgovor:

Imovina koju ste dobili na poklon je Vaš imetak. Ako ispunjava opće uvjete zekata (islam, punoljetnost, uračunljivost, zekatska imovina, puno vlasništvo, mogućnost raspolaganja, nisab, pregodinjenje - havl) dužni ste izdvajati zekat na nju sve dok se ne utroši ili neki od uvjeta obaveznosti bude nedostajao. 

Na zekat ne treba primarno gledati kao na trošak i financijsku obavezu, nego prije svega kao na vjersku obavezu kojom osoba izvršava Božiju naredbu, a ujedno čisti svoj imetak, štiti ga i oplemenjuje. Uzvišeni Allah je rekao Muhammedu, a.s.: „Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš.. (Et-Tevba, 103.)

Allahov Poslanik, a.s., se zakleo da sadaka /zekat neće umanjiti imetak. (Hadis bilježi Et-Tirmizi)

Prema tome, izdvojenim iznosom nećete značajno materijalno umanjiti svoju ušteđevinu, jer se jednom godišnje izdvaja 2,5 % od ukupnog iznosa, ali ćete tim izdvajanjem zekata svoju imovinu učiniti blagoslovljenom i zaštiti je. Molimo Uzvišenog Allaha da Vam primi vaše ibadete, dadne berićeta u vašem imetku i da Vam olakša pronalazak posla.

 (Odgovor je pripremio član Komisije za odgovaranje na pitanja.) 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH