Logo

Ispravnost fonda Bejtul-mal za zekat

Pitanje

Esselamu alejkum!

Da li je fond Bejtul-mal jedino ispravno odredište za zekat u Bosni i Hercegovini ili se zekat nakon pravilnog obračuna može dati i osobama za koje se smatra da ga zaslužuju?

Molim Allaha dž.š. da vas nagradi za ispravan odgovor! Amin!

Nedim!

 

 

Odgovor

Da, to je jedino ispravno odredište, jer je u skladu sa kur'anskom odredbom: "Uzmi iz njihovih imetaka zekjat..." (Et-Tevba, 103) i Poslanikovim sunnetom. Muaz b. Džebel je naredio stanovnicima Jemena: "Donesite vaš zekjat i u vidu ogrtača i odijela!" Da nije obavezno dati zekjat u Bejtul-mal, ne bi im ovaj ashab to naredio, već bi im rekao da ga mogu i sami podijeliti u navedenom obliku.

U Poslanikovo, a.s., i vrijeme hulefa-i rašidina zekjat se davao isključivo u Bejtul-mal odakle je distrubuiran korisnicima prema procjeni prioriteta islamske vlasti. Ebu Bekr, r.a., je čak zaprijetio pokretanjem rata protiv plemena koja su odbila davati zekjat u Bejtul-mal. Da to nije obavezno ne bi mogao prijetiti ratom.

Prikupljanje i distribuciju zekjata organizira legalna i legitimna islamska vlast. Ako to islamska vlast ne učini, obavezu zekjata izvršit će obaveznici sobom, pojedinačno.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.