Logo

Da li je dozvoljeno korštenje marihuane s ciljem liječenja?

Pitanje:

Na stranici Rijaseta u rubrici Pitanja i odgovori već postoji pitanje o marihuani (indijska konoplja). Po mom mišljenju mnogo je štetniji alkohol koji je po zakonu dozvoljen. Biljka je kao i druge koju je uzvišeni Allah, dž.š., stvorio i mislim da ona nije stvorena uzaludno kao i sve na ovom svijetu. Ukoliko pomaže osobama sa anksioznošću, bezvoljnosti, strahom i depresijom, da li je moguće da je takvim osobama dozvoljeno njeno korištenje?

Odgovor:

Uvjereni smo da se marihuana ne nalazi slučajno/bezrazložno na listi zabranjenih droga/psihoaktivnih supstanci. Ukoliko medicinska nauka potvrdi njeno po zdravlje korisno djelovanje u određenim slučajevima, u svjetlu tih saznanja razmotrit će se pitanje njenog korištenja u terapeutske svrhe sa stanovišta Šerijata. Naravno, to korištenje mora biti uz preporuku i pod nadzorom pouzdanog ljekara kao što je slučaj i s korištenjem drugih lijekova koji mogu ugroziti zdravlje pacijenata ako se ne koriste pod nadzorom stručnih osoba/ljekara specijalista.

Nema dileme da je sve što je stvoreno, stvoreno s razlogom. Međutim, nije sve što je stvoreno (s razlogom), dopušteno i koristiti, jer bi u tom slučaju (vjerske i zakonske) zabrane bile izlišne. I one su propisane s razlogom. To što je alkohol štetniji od marihuane i što je sekularnim zakonom dozvoljena njegova upotreba, ne opravdava neovlaštenu proizvodnju i korištenje psihoaktivnih supstanci (droga) ni sa stanovišta pozitivnih zakonskih propisa, a pogotovo sa stanovišta učenja islama. Svaka stvar ima svoje mjesto i svaki propis svoj razlog i rezon.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.