Logo

Šerijatski stav o varanju na ispitima predmeta nevezanih za struku

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Svjestan sam da je varanje bilo koje vrste haram. Međutim, kad sam bio mlađi počinio sam grijeh, kojeg sam se naknadno sjetio i zbog kojeg se kajem. Prepisao sam pitanje na ispitu predmeta koji se ne može vezati za moju struku.

Naime, imao sam određeni broj predmeta koji nikako ne spadaju u znanja i vještine koje neko moje struke treba i mora znati. Zvuči čudno, ali je istinski tako. Dokaz da je taj predmet bio višak, jeste to da je naknadno izbačen, te zamijenjen novim i korisnim predmetom . Da li je takva diploma i zarada koju bih stekao haram, iako nisam cijeli ispit prepisao, već jedno pitanje iz predmeta koji nema nikakve relevantnosti za moju struku i čija znanja potencijalni budući poslodavac od mene svakako ne bi očekivao? Da li je činjenje teobe za ovaj grijeh dovoljno?

Odgovor:

Varanje na ispitima je zabranjeno (haram) i nikakva obrazloženja ga ne mogu opravdati. Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Ko nas vara ne pripada nama.“  S obzirom na to da se varanje već desilo Vi sada trebate učiniti teobu i ne pričati o tom grijehu. Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Svima iz moga ummeta bit će oprošteno, osim onima koji javno čine grijehe. Od javnog činjenje grijehe jeste i da čovjek grijeh počini noću, pa ga Allah sakrije, a on ujutro kaže: ʼO ti, sinoć sam radio to i to.ʻ  - Gospodar mu tokom noći sakrio sramotu, a on ujutru otkrije Allahovo pokrivanje njegova grijeha.“ (Buhari i Muslim)

Poželjno bi bilo da gradivo koje ste tada propustili naučiti sada usvojite.

Napominjemo da ako je student obavezan da polaže neki ispit on tada nema pravo da  relativizira značaj tog predmeta i sam sebi dozvoljava varanje na ispitu. Student može procjenjivati da li mu je potreban ili nije neki predmet prilikom izbora izbornih predmeta, ali ne i kod redovnih, obavezujućih predmeta.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.