Promo banner

A+ A A-

Jordanski princ El-Hasan bin Talal uputio pismo fetva-eminu dr. Enesu Ljevakoviću

31 01 2023 02 fetvai emin pismo

Jordanski princ El-Hasan bin Talal uputio je pismo zamjeniku reisul-uleme i fetva-eminu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enesu Ljevakoviću, povodom učešća profesora Ljevakovića na konferenciji "Internacionalizacija zekata: dimenzije i institucionalna predstavljanja - ka internacionalnoj ustanovi zekata i ljudske solidarnosti", koja je pod pokroviteljstvom princa El- Hasana bin Talala održana 31. oktobra 2022. godine u Amanu, glavnom gradu Hašemitske Kraljevine Jordan.

Na konferenciji su učestvovali vjerski učenjaci, mislioci i eksperti iz islamskog svijeta, a profesor Ljevaković je Islamsku zajednicu predstavljao na prijedlog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Rad ove konferencije je pratio i uzeo učešća i dr. Ahmed Purdić, sekretar Vijeća muftija Islamske zajednice.

Princ El-Hasan bin Talal, između ostalog, u pismu fetvai-eminu poručio je kako se nada da će biti realizirani zajednički napori u uspostavi institucije zekata u jednom globalnom okviru.

Pismo koje je prije nekoliko dana stiglo na adresu dr. Ljevakovića prenosimo u cijelosti: 

"U ime Allaha, Milostivog, Svemilosnog,  

Njegovoj eminenciji, bratu, dr. Enesu Ljevakoviću, Allah ga čuvao! 

Es-Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! 

Budući da me je Uzvišeni Allah počastio time da sam mogao biti sa Vama na dijaloškom susretu "Internacionalizacija zekata: dimenzije i institucionalna predstavljanja - ka internacionalnoj ustanovi zekata i ljudske solidarnosti" (31. oktobar, 2022.) na kome je učestvovala odabrana elita cijenjene braće: vjerskih učenjaka, intelektualaca, eksperata i predstavnika institucija zekata, njihovih fondova, ustanova i humanitarnih organizacija u islamsko-muslimanskom svijetu i izvan njega, zadovoljstvo mi je uputiti Vam izraze zahvalnosti i poštovanja na Vašem značajnom učešću u tom - nadam se -  blagoslovljenom skupu, kao i vlastitom doprinosu njegovom uspješnom radu i definiranju zaključaka za koje se svi nadamo da će se i ostvariti u životnoj stvarnosti ponukani vjerskom odgovornošću i moralnim principima spram nedaća nastalih elementarnim nepogodama, ratovima i sukobima.

Prepoznavajući u ovom opredjeljenju i afirmaciju islamske civilizacijske uloge u okviru efektivnog institucionalnog dobročiniteljstva i altruizma te globalnosti i humanosti islama, prelazeći s vjerovanja na djela koja će svog odraza naći u pozitivnom ponašanju pojedinaca i ciljnih grupa u smislu osjećaja sigurnosti, uvjereni smo da će ono doprinijeti zaštiti i očuvanju dostojanstva čovjeka i ljudskog bratstva.

Nadam se da će naši zajednički napori u danima koji dolaze dovesti do uspostave institucije zekata u jednom globalnom okviru, proizišlu iz globalne naravi samog islama.

Visoko cijenim Vašu plemenitu saradnju na umrežavanju ovih napora na svjetskim i lokalnim nivoima u sklopu praktičnih koraka ka obogaćivanju tokova koji snaže i potiču čovjeka da ostvari svoje dostojanstvo i dostojanstvo cijelog ummeta.

Zadovoljstvo mi je što uz ovo pismo mogu poslati preliminarnu verziju završne izjave s preporukama našeg gorespomenutog dijaloškog susreta. Bili bismo Vam zahvalni ako biste nam dostavili svoje eventualne prijedloge ili primjedbe vezane za ovu izjavu u što je moguće kraćem roku kako bismo mogli sačiniti konačnu verziju izjave.

Molim Allaha da Vam pruži Svoju podršku i podari Vam zdravlje i sreću.

Budite blagoslovljeni, zdravi i dugovjeki! 

El-Hasan bin Talal"

(Preporod.info)