Promo banner

A+ A A-

Konstituirajuća sjednica: Sudije Ustavnog suda IZ položili zakletvu

02 02 2021 02 ustavni sud iz

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Ustavnog suda Islamske zajednice (IZ) danas su pred predsjednikom Sabora IZ, Safetom Softićem, novoimenovane sudije položili zakletvu.

Članovi suda za narednih šest godina su dr. Vedad Gurda (predsjednik), dr. Šukrija Ramić (potpredsjednik), dr. Emir Mehmedović, Lutvo Mehonić i Adnan Omanović, advokat iz Zagreba.

Sekretar Ustavnog suda u narednom periodu će biti Aldina Suljagić-Piro.

Svečanom dijelu sjednice prisustvovao je zamjenik reisu-l-uleme IZ, dr. Enes Ljevaković, kao i prethodni predsjednik Ustavnog suda dr. Fikret Karčić.

Novoimenovani predsjednik Vedad Gurda, kojem je ovo drugi mandat u Ustavnom sudu za Preporod.info rekao je da imenovanje donosi zadovoljstvo ali i značajnu odgovornost.

- Imajući u vidu sentiment prema Islamskoj zajednici koji svi gajimo, te činjenicu da Ustavni sud predstavlja jednu od najviših institucija IZ, predsjedavanje ovim organom predstavlja jedno uistinu neizmjerno zadovoljstvo, no imajući u vidu da se nekada znaju pojaviti pred Ustavnim sudom jako kompleksni predmeti, odlučivanje o istim nosi značajnu odgovornost - kaže dr. Gurda.

Jednaka podijeljena osjećanja istakao je i Emir Mehmedović.

- Institucija Ustavnog suda predstavlja jednu od pet najznačajnijih organa IZ. Njegovo postojanje potvrđuje odlučnost IZ kao zajednice vjernika, da se dosljedno primjenjuju ustavne regule. On je čuvar ustavnosti i odlučnosti IZ da provodi propise. Čast je i zadovoljstvo, ali i velika odgovornost biti sudijom Ustavnog suda IZ - rekao je dr. Mehmedović.

Ustavni sud Islamske zajednice je vrhovni organ za ocjenu ustavnosti akata i rada ustanova i organa Islamske zajednice. Broji pet članova koje imenuje Sabor na prijedlog Rijaseta Islamske zajednice. Članovi Ustavnog suda imenuju se iz reda istaknutih poznavalaca vjerskih i društveno-pravnih nauka koji uživaju ugled u Islamskoj zajednici.

Mandat članova Ustavnog suda traje šest godina, i za to vrijeme oni ne mogu biti članovi predstavničkih tijela ni izvršnih organa Islamske zajednice.

(Preporod.info)