Logo

Održana sjednica Rijaseta

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa
  • 0000

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, danas je u Sarajevu održana 7. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je razmatran i usvojen prijedlog za normativno uređenje aktivnosti koje se odnose na hifz Kur'ana u okviru mektepske pouke, te je Rijaset zadužio Upravu za vjerske poslove da izradi poseban akt kojim će biti regulirano ovo pitanje.

Također je razmatran i usvojen prijedlog finansijske podrške projektima "Mreže mladih" Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te usvojen Prijedlog za dopunu Pravilnika o distribuciji i promociji printanih i drugih izdanja u prostorima i objektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Članovi Rijaseta su usvojili prijedlog za izuzeće Gazi Husrev-begove biblioteke od primjene Pravilnika o distribuciji i promociji printanih i drugih izdanja u prostorima i objektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Danas je data saglasnost za raspisivanje konkursa za prijem studenata u Domu Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je data i saglasnost na statute Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji i Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji.

Razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o radu prijavnice u zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te usvojena Odluka o imenovanju rukovodstva, vodičke i ljekarske službe za ovogodišnji hadž.

Rijaset je razmatrao i prijedlog Medžlisa Doboj i dao pozitivno mišljenje za uspostavu prava služnosti na dijelu vakufske nekretnine u vlasništvu Medžlisa IZ-e Doboj.

Na današnjoj sjednici data je i saglasnost na potpisivanje Aneksa ugovora o ustupanju izdavačkih prava udžbenika Islamske vjeronauke za osnovnu i srednju školu s Glavnim muftijstvom Bugarske.

Na sjednici su razmatrani i neki radno-pravni statusi i kadrovska pitanja, te tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.