Logo

Održana četvrta redovna sjednica Rijaseta

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

23 03 2023 01 sjednica rijaseta

Danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića održana četvrta redovna sjednica Rijaseta.

Nakon proučenog Jasin-i šerifa i usvajanja zapisnika s treće redovne i prve vanredne sjednice Rijaseta, pristupilo se razmatranju usvojenih tačaka Dnevnog reda.

Razmatran je i usvojen Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu; razmatran je i usvojen prijedlog Plana ramazanskih aktivnosti Rijaseta Islamske zajednice za Ramazan 1444.H./2023. godine; razmatran je i usvojen prijedlog za promjenu termina mektebskog takmičenja – odlučeno je da se, umjesto 30. aprila, mektebsko takmičenje održi 7. maja; razmatran je i usvojen prijedlog da se reaktivira džemat Neum-Rabrani u Medžlisu IZ-e Stolac; razmatran je i usvojen prijedlog finansijske podrške projektima „Mreže mladih“ Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; donesena je odluka da džemati Islamske zajednice u domovini i inostranstvu u toku Ramazana mogu ukupljati samo sredstva od zekata i sadekatul-fitra i organizirati samo dvije tradicionalne sergije: za 17. i 27. noć Ramazana; razmatran je i usvojen prijedlog plana upisa studenata u 2023/2024. akademskoj godini na fakultetima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; razmatran je i usvojen prijedlog plana upisa učenika u 2023/2024. školskoj godini u medresama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; prihvaćen je Izvještaj o realizaciji monitoringa nastave i odgojnog rada u medresama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – zadužena je Uprava za obrazovanje i nauku da Izvještaj analizira i poduzima eventualne potrebne mjere; razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o promjeni sjedišta Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici; razmatran je i usvojen prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu pripreme plana rada i izvještaja o radu i izvještavanja organizacvionih jedinica, organa, ustanova i drugih pravnih lica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje pozitivnog mišljenja na proceduru transformacije-eksproprijacije vakufske nekretnine u vlasništvu Medžllisa IZ-e Janja; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje pozitivnog mišljenja na proceduru transformacije-ekspropriijacije vakufske nekretnine u vlasništvu Medžlisa IZ-e Cazin; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje pozitivnog mišljenja na proceduru transformacije-eksproprijacije vakufske nekretnine u vlasništvu Medžlisa IZ-e Sanski Most; razmatrana je i prihvaćena informacija o aktivnostima u vezi adaptacije objekta u ulici Zelenih beretki; razmatran je i usvojen Izvještaj o aktivnostima na rekonstrukciji objekta ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese; razmatran je i usvojen prijedlog Pravila o izmjenama i dopunama Pravila o ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njihovim osnivačkim pravima.

Na sjednici su razmatrana i neka druga pitanja iz nadležnosti Rijaseta, te radno-pravni statusi i kadrovska pitanja.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.