A+ A A-

Posjeta Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori

  • 0000

U četvrtak, 1. decembra 2022. godine delegacija Rijaseta; Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme i dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade posjetila je Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori. Tokom posjete upriličen je susret sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzićem i najbližim saradnicima; Amer-ef. Šukuricom, direktorom Medrese ''Mehmed Fatih", Rahman-ef. Kačarom, pomoćnikom Reisa za da'wu i obrazovanje i hafızom Sulejman-ef. Bugarijem, savjetnik Reisa za misionarstvo (da'wu). Tokom susreta razgovaralo se o unaprjeđenju saradnje i realizaciji projekata koji doprinose razvoju vjersko-prosvjetnih aktivnosti.

Isti dan u džamiji u Milješu – Tuzi, upriličena je hafiska dova za dvoje mladih hafıza i to hafizi Arti Ljuljanović iz Podgorice, učenici IV razreda medrese ''Mehmed Fatih'' i hafizu Hajrudinu Ramoviću iz Rožaja, svršeniku iste medrese i studentu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Muhafiz hafizi Arti Ljuljanović je hafiz Rešad-ef. Dautović, a hafizu Hajrudinu Ramoviću hafız Sulejman-ef. Bugari.

Na početku Programa hafiske dove u ime domaćina su se obratili Amer-ef. Šukurica, direktor medrese i Dževahir-ef. Arifaj, imam džamije u Milješu. Nakon učenja odlomaka iz Kur'ana koje su učili prisutni hafizi, muhafizi mladih hafiza, profesori kiraeta u medresi i drugi, prisutnima se obratio izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta. Direktor Ismail-ef. Smajlović, prenio je selame, poruku i čestitke Reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, a potom uputio riječi podrške kako mladim hafizima, tako i svim prisutnim da svoj život usklade s kur'anskim propisima, žive vjeru i promoviraju kulturu življenja utemeljenu na vrijednostima islama u svakodnevnom životu. Također, prisutnima se obratio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat-ef. Fejzić, istaknuvši da je ponosan što se broj hafıza koje je iznjedrila medresa ,,Mehmed Fatih" iz godine u godinu povećava, te kako je to jasan pokazatelj ustrajnog djelovanja Islamske zajednice i muslimana Crne Gore te jasnog puta kojim medresa korača.

Čestitke, hafisku diplomu i prigodne hedije mladim hafizima uručio je izaslanik Reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović. Također, prigodne poklone uručili su i dr. Bahattin Akbaš, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Crnoj Gori i drugi. Hafisku dovu proučio je mr. Muidin-ef. Milaimi, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori.