Logo

Održana 64. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

24 11 2022 01 sjednica rijaseta

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu  pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, održao 64. redovnu sjednicu.

Na sjednici je, između ostalog, usvojen nacrt plana rada Rijaseta za 2023. godinu i nacrt Budžeta Rijaseta za 2023. godinu.

Usvojen je prijedlog za organiziranje sergije za adaptaciju ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, te je usvojen i prijedlog za reorganizaciju džemata u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bugojno.

Članovi Rijaseta su usvojili i nacrt Uredbe o Tarikatskom centru, te su usvojili prijedlog za povećanje iznosa mjesečne participacije za plaćanje učeničkog doma u medresama.

Razmatran je i usvojen prijedlog za davanje mišljenja u vezi transformacije vakufske imovine u Medžlisu Islamske zajednice Gacko, te je razmatran i usvojen Izvještaj uprava Rijaseta o provedenim aktivnostima u krovnim zajednicama Islamske zajednice u BiH u dijaspori.

Također, usvojen je i prijedlog za davanje saglasnosti Medžlisu Sarajevo za prometovanje nekretnine koja nema status vakufske imovine.

Razmatrani su i usvojeni prijedlozi za davanje saglasnosti na pravilnike o upravljanju i raspolaganju mezarjima medžlisa Islamske zajednice: Kalesija, Čajniče i Teočak.

Danas je usvojen i prijedlog općeg strategijskog plana djelovanja Islamske zajednice u intermuslimanskom dijalogu u 2023. godini.

Na sjednici su razmatrani i radno-pravni statusi i kadrovska pitanja, te neka tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.