A+ A A-

Održana 63. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH

03 11 2022 02 sjednica rijaseta

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu  pod predsjedavanjem zamjenika reisul-uleme Enes-ef. Ljevakovića održao 63. redovnu sjednicu.

Na sjednici je, između ostalog, usvojen Izvještaj o mektepskoj pouci u 2021./2022. mektepskoj godini, te donesen zaključak da Uprava za vjerske poslove u narednoj godini organizira posebno savjetovanje o mektepskoj nastavi, s ciljem njenog unapređenja.

Razmatran je i usvojen prijedlog Etičkog kodeksa za vjerske službenike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te usvojen prijedlog za formiranje džemata pod nazivom Džemat Plandište u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Kakanj.

Rijaset je danas razmatrao i usvojio Odluku o posebnim kriterijima i procedurama za prijem studenata u Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te Informaciju o zaključcima Vijeća dekana fakulteta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset je usvojio i prijedlog za izbor radova i nadzora za realizaciju I faze projekta rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese, te prijedlog za finansijsku podršku Medžlisu Islamske zajednice Jajce za završetak kompleksa džamije Esme Sultanije.

Usvojen je i prijedlog za smanjenje broja članova Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Cazin, te prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o upravljanju i raspolaganju mezarjima Medžlisa Islamske zajednice Gornji Vakuf.

Na sjednici su razmatrani i radno-pravni statusi i kadrovska pitanja i neka tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta, te odobrena finansijska pomoć Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini u visini od 5.000 KM.

(Preporod.info)