A+ A A-

Seminar za imame Muftijstva sarajevskog o temi "Suočavanje s ideologijama različitih alternativnih pravaca"

  • 0000

Muftijstvo sarajevsko, u saradnji s Upravom za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i Centrom za dijalog Vesatija, danas i sutra organizira seminar za imame o temi "Suočavanje s ideologijama različitih alternativnih pravaca".

Obraćajući se prisutnim imamima muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je kazao kako je pitanje koje je tematizirao ovaj seminar, na neki način, obilježio posljednje desetljeće.

- Teme koje se tiču ove problematike će, dakako, i dalje biti u fokusu pažnje muslimana, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego širom svijeta, budući da muslimanski svijet ima vrlo raznoliko političko ustrojstvo i nedostatak mogućnosti rasprave o temeljnim pitanjima kroz kanale koji su važni da bi se neka zajednica oslobađala svojih frustracija. Da bi se razgovaralo o ovim temama potrebno je imati političko, kulturno, ekonomski stabilno okruženje - kazao je muftija Grabus.

Dodao je da je ova tema važna i za Islamsku zajednicu, a da se imami izravno s njom susreću i suočavaju.

- U Bosni i Hercegovini je ovo pitanje, djelimično, stavljeno pod kontrolu. Ali u našim dijasporalnim zajednicama, dominantno se ispoljavaju i sve više jačaju tendencije koje su u suprotnosti s tumačenjem islama u okvirima Islamske zajednice - naglasio je, između ostalog, muftija Grabus.

Mr. Medina Mehmedović Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju s državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice, ukazala je na važnost institucionalnog tumačenja islama i odgovore Islamske zajednice na različita tumačenja i prakticiranja vjere.

- Ovaj seminar koji organizujemo, a prema odluci Vijeća muftija, tretira pitanje alternativnih vjerskih tumačenja kao i udruženja koja se bave vjerom na bilo koji način. Obišli smo sva muftijstva, ova dva dana ćemo s imamima Muftijstva sarajevskog razgovarati o ovim temama, kao i drugim alternativnim tokovima i pravcima kada je u pitanju tumačenje i razumijevanje islama naspram onog što je institucionalno i zvanično učenje Islamske zajednice - izjavila je Mehmedović Mulalić.

Izlagači su dr. Mustafa Cerić, reisul-ulema u periodu 1993-2012. i dr. Senad Ćeman.

Seminar će biti nastavljen sutra, a o određenim temama će govoriti dr. Nihad Čamdžić i mr. Medina Mehmedović Mulalić.

(Preporod.info)