Promo banner

A+ A A-

Posjeta medresi ,,Reis Ibrahim  ef. Maglajlić“ i sastanak sa imamima Medžlisa Kotor Varoš

06 10 2022 02 posjeta bl

U okviru planirane posjete  za područje Muftiluka banjalučkog direktor Uprave za vjerske poslove  Ismail ef. Smajlović sa svojim saradnicima posjetio je medresu ,, Reis Ibrahim ef. Maglajlić.“ Direktor ove odgojno-obrazovne ustanove upoznao je članove tima Uprave za vjerske poslove sa načinom organizacije, nekim specifičnim okolnostima rada i djelovanja medrese, te dosadašnjim iskustvima i planovima rada medrese u budućem periodu. 

Istaknuta je izuzetna važnost ove odgojno-obrazovne ustanove, ne samo za muslimane na području Muftijstva banjalučkog, već i za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i muslimane  općenito. Direktor medrese, mr.  Muris Spahić je naglasio da su pred kolektivom kojeg predvodi ozbiljni izazovi kako bi se svi potrebni segmenti i kapaciteti ove ustanove podigli na još veći nivo organizacije i kvalitete, izrazivši zahvalnost reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću i Rijasetu Islamske zajednice na kontinuiranoj podršci i pomoći. 

Nakon posjete medresi ,,Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci, direktor Ismail ef. Smajlović sa saradnicima  održao je radni sastanak sa rukovodstvom Medžlisa IZ Kotor Varoš. Predsjednik Medžlisa, gospodin Nedžad Aganbegović i glavni imam,  Samir ef. Delić predstavili su sistem rada i bitne pojedinosti  funkcioniranja džemata na području Medžlisa IZ Kotor Varoš i upoznali članove tima Uprave za vjerske poslove sa redovnim i posebnim aktivnostima. Rukovodstvo Medžlisa je s ponosom posebno istaklo činjenicu odlične organizacije vjerskog života u uvjetima pandemije. 

06 10 2022 02 posjeta kv

Na sastanku upriličenom sa imamima koji obavljaju imamski poziv na području Medžlisa IZ Kotor Varoš prezentirana su pojedinačna imamska iskustva i rezultati rada, s posebnim osvrtom na muallimski rad u mektepskoj pouci, edukaciju vjerničke populacije, misijsko djelovanje i stručno usavršavanje imama.

U završnom djelu radnog sastanka svi učesnici su potvrdili imperativ odgovornog  odnosa spram časnog imamskog poziva.  Predan rad u promicanju islamskih vrijednosti pored ostaloga, zahtijeva i institucionalan pristup izvršavanju obaveza u svim organizacionim jedinicama Islamske zajednice.