A+ A A-

Seminar u Bihaću: Muslimanima je naređeno da budu faktor koji će doprinijeti boljem razumijevanju među ljudima

02 06 2022 01 seminar bihac

Suočavanje Islamske zajednica sa različitim ideologijama, pogotovo s onima koje su isključive u svom tumačenju vjere, je proces koji zahtjeva permanentno usavršavanje i stalno razmatranje novih metoda i ideja koje promovišu određeni pojedinci i grupacije, istaknuto je na seminaru za imame i muallime sa područja Muftijstva bihaćkog.

Seminar je održan u utorak i srijedu, 31. maja i 1. juna 2022. godine na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, a u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice i Centra za dijalog Vesatijja u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim i Islamskim pedagoškim fakultetom.

Na otvaranju seminara je govorio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Nakon učenja Fatihe pred duše nevino ubijenih Prijedorčana na Dan bijelih traka, muftija Kudić je dao osvrt na ovakve seminare i njihovu tematiku.

- Većina muslimana kroz povijest je bila oprezna u kvalifikaciji bilo koga za vjeru ili nevjeru pozivajući se na ajet: „I onome ko vam nazove selam ne recite: Ti nisi vjernik, kako bi ste se domogli ovosvjeskih dobara.“ Ideologija tekfira je jedna važna tema koja u sebi sadrži dalekosežni uticaj obzirom na značaj ispravnog vjerovanja i ispravnog poimanja vjere islama. Od bitke na Sifinu pa do danas, ona je bila prisutna u manjem i većem intenzitetu, te uvijek zavisila od stepena znanja, intelektualne snage i kulturnog napretka muslimana - istakao je u svom obraćanju muftija Kudić.

Odličnu retrospektivu kroz povijest nastanka ideologija i različitih percepcija poimanja vjere je predstavio dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u periodu od 1993-2012. godine. On je također govorio i o iskustvima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i muslimanskog svijeta sa ideologijom tekfira i drugim ideologijama .

- Ja sam došao danas ovdje da čujem naše imame i da s njima podijelim neka svoja razmišljanja i da im prenesem razmišljanja velikih muslimanskih i svjetskih umova na ovu temu. Allah, dž.š., od muslimana traži da budu medijatori između različitih rupa i religija i to je princip „vesatije“ ili centralnog faktora koji će miriti, red uspostavljati i biti od velike koristi sveukupnom razumijevanju u svijetu. Moram priznati da ne mislim da je Bosna u opasnosti od bilo kojih ekstremnih pravaca koji bi mogli ugroziti naš mir i sigurnost. Međutim, neophodno je biti oprezan s obzirom da ne znamo s kakvim namjerama i motivima nam se obraćaju brojne organizacije i prijavljuju svoja sjedišta u našoj domovini. Naša omladina je pod posebnim pritiskom s obzirom da im se nude različite opcije na društvenim mrežama, a koje nisu u duhu i skladu sa našom islamskom tradicijom Bošnjaka. S toga je naša želja da naši imami sami sa sobom rasčiste neke dileme, a potom da im pomognemo da oni pomognu drugima u tome - poručio je dr. Cerić.

Medina Mehmedović-Mulalić iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice je predstavila realizaciju ovih seminara i kakav je njihov značaj za imame i muallime koji djeluju u sistemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Odgovorni u Islamskoj zajednici su posebno svjesni opasnosti postojanja raznih frakcija ili različitih ideoloških grupacija na jednom geografski malom prostoru kakav je Bosna i Hercegovina, pogotovo kada je u pitanju ideologija tekfira. Naša primarna zadaća je svakako prevencija takvih pojava - zaključila je Medina Mehmedović-Mulalić.

Dr. Senad Ćeman, direktor centra za dijalog „Vesatijja“ je govorio o ovom centru i njegovom dosadašnjem doprinosu u afirmaciji dijaloga, umjerenosti i afirmacije međumuslimanskog dijaloga.

- Centar za dijalog „Vesatijja“ već dugi niz godina radi na promociji umjerenosti, dijaloga i na promociji muslimanskog dijaloga. Razgovaramo o idejama koje su prisutne u prostoru, te sa učesnicima seminara oblikujemo kontra narativ tim idejama. Pomažemo ljudima koji su na terenu da odgovore na ideje koje odstupaju od zvaničnog tumačenja i prakciticanja islama u Bosni i Hercegovini. Na taj način jačamo institucionalni rad Islamske zajednice, te potičemo ono zašto se Islamska zajednica u cjelokuplnom djelovanju zalaže, a to je umjerenost i srednji put u razumijevanju i prakticiranju vjere - potvrdio je dr. Ćeman.

Dr. Nihad Čamdžić, govorio o osnovama šijskog učenja i djelovanja kroz historiju i savremeni kontekst.

Osim imama, muallima i predstavnica Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih, na seminaru su prisustvovali i profesori dvije obrazovne ustanove Islamske zajednice i rukovodioci ovih ustanova; Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu.

(Preporod.info)