A+ A A-

Seminar za koordinatorice za brak i porodicu održao prof. dr. Mohamed El-Gammal iz Katara

  • 0101

Uprava za vjerske poslove Rijaseta u saradnji sa Organizacijom „Qatar Charity“ organizirala je 20. decembra 2021. godine, Seminar za koordinatorice za brak i porodicu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je održan u Centru za studentice "Qatar Charity" u Sarajevu. 

Predavač na seminaru je bio prof. dr. Mohamed El-Gammal, profesor islamskih nauka i šef katedre za šerijatsko pravo i porodicu na Univerzitetu Hamad Bin Khalifa iz Katara.

U prvoj sesiji prof. El-Gammal govorio je o značaju institucije islamskog braka, o pravima i obavezama supružnika, o krizi braka i porodice danas, o povećanju broja razvoda braka te o izazovima i problemima s kojima su suočeni supružnici kao i mladi koji se teško odlučuju i odugovlače sa stupanjem u brak i osnivanjem bračne i porodične zajednice. U drugoj sesiji fokus je bio na porodici i porodičnim odnosima s posebnim osvrtom na nasilje u porodici. Profesor El-Gammal prisutne je podsjetio na intencije šerijata u vezi braka i porodice, kao i potrebu da slijedimo Muhammeda, a.s., našeg najboljeg uzora u ličnom, bračnom i porodičnom životu. Poseban akcent stavio je na obavezu roditelja da djeci u nasljedstvo, pored materijalnih dobara, ostave lijep odgoj kao najbolje nasljedstvo i najveće bogatstvo.

Poslije izlaganja učesnici i učesnice Seminara imali su priliku postaviti pitanja ili dati svoj osvrt na stanje i prilike u medžlisima iz kojih dolaze, a prof. Gammal je u sklopu odgovora pravio poređenja stanja po pitanju braka i porodice u Bosni i Hercegovini i Evropi sa stanjem u Kataru i drugim islamskim državama.

Moderator Seminara bila je dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu koja je ispred organizatora, Uprave za vjerske poslove Rijaseta zahvalila prof. El-Gammalu na kvalitetnom Seminaru i izuzetno sadržajnim izlaganjima te uputila riječi zahvale gospodinu Mohamedu Ouchene, direktoru Organizacije "Katar Alkhaira - Qatar Charity" u Bosni i Hercegovini na inicijativi i podršci za organiziranje ovog Seminara.