A+ A A-

Seminar Uprave za vanjske poslove i dijasporu sa predstavnicama udruženja žena žrtava rata i udruženjima logoraša

  • 0101

U Centru za lično i profesionalno usavršavanje Uprava za vanjske poslove i dijasporu je u saradnji sa Međunarodnom humanitarnom organizacijom Islamic Relief  WW održala seminar za članice udruženja žena žrtava rata i udruženja logoraša iz više gradova Bosne i Hercegovine a koji su uz koordinaciju Uprave za vanjske poslove i dijasporu obuhvaćeni programom podrške ekonomskog osnaživanja za članove ovih udruženja koje realizira međunarodna humanitarna organizacija Islamic Relief. Seminaru na kojem su obrađene teme o osnovama plasteničke proizvodnje, plasmanu proizvoda na tržište, te o podsticajima za poljoprivrednu proizvodnju prisustvovalo je 19 članova iz sedam udruženja budućih korisnika donacije plastenika i sušara od Islamic Reliefa WW. Projekat ekonomskog osnaživanja članica i članova udruženja žena žrtava rata i logoraša inicirala je Uprava za vanjske poslove i dijasporu koja kroz koordinaciju i povezivanje ovih udruženja sa međunarodnim organizacija poput Islamic Relief WW, Muslim Aida i drugim sličnim organizacijama, nastoji njihovim članovima olakšati u vlastitom privređivanju i poboljšanju ekonomskog standarda. Uprava za vanjske poslove i dijasporu se zahvaljuje Islamic Relifu na vrijednim donacijama plastenika i sušara članovima ovih udruženja kao i organizaciji Muslim Aid koja je kroz više različitih projekata od ramazanskih paketa, preko nabavke krava i realizacije projekta nabavke mašina za preradu voća i povrća pomogla neka od udruženja žena žrtava rata u BiH.

Seminar u CLPU otvorili su Medina Mehmedović Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu i direktor Islamic Reliefa WW za Bosnu i Hercegovinu Emir Čiča koji su tom prilikom poselamili prisutne. Mehmedović – Mulalić se zahvalila Islamic Relifu WW na razumijevanju i podršci koju pruža ovoj vrsti udruženja te navela naredne aktivnosti koje će Uprava za vanjske poslove nastaviti realizirati sa njima. Direktor Islamic Relifa je istakao svoje zadovoljstvo činjenicom da je na poziv Islamske zajednice i uz koordinaciju Uprave za vanjske poslove i dijasporu došao do korisnika koji su  nažalost često zbog stigmatizacije bili na marginama za ovakve vrste donacija te naglasio važnost odgovornog i svrsishodnog korištenja dobivene donacije. Direktor Emir Čiča je obavijestio korisnike da će u prvoj godini proizvodnje svi dobitnici plastenika dobiti sadni i sjemenski materijal.

Ova edukacija je i organizovana upravo s ciljem da se maksimalno profesionalno i odgovorno iskoriste dobiveni plastenici i sušare kako bi se ostavili što veći prinosi i osnažile porodice. Članovi šest udruženja koji su bili na ovoj edukaciji dolaze iz sljedećih gradova: Živinice, Brčko, Vareš, Goražde, Ključ, Kozarac i Bosanski Brod.