A+ A A-

Dani mekteba: Seminar sa glavnim imamima i muallimima Muftijstva goraždanskog

14 09 2021 02 seminar gorazde 1

Na početku nove mektebske godine u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva goraždanskog dana, 13. septembra 2021. godine u Goraždu je održan seminar za glavne imame, imame i muallime sa područja Muftiluka goraždanskog.

Seminar radnog naziva "'Pripreme za početak nove mektebske 2021/22. godine" jedna je od aktivnosti Uprave za vjerske poslove u okviru manifestacije 'Rijaseta Islamske zajednice "'Dani mekteba'', čiji se brojni sadržaji realiziraju na različitim nivoima i segmentima rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Jučerašnji seminar u Goraždu bio je prilika za razgovor o mektebu, razmjeni iskustava, ideja i projekcija.

Otvoren je kur'anskim ajetima, koje je proučio Izudin-ef. Perjan, muallim u džematu Obarak, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Goražde. Pozdravnu riječ i predstavljanje programa seminara uputio je Refik-ef. Čaušević, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog, a Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove uputio je svoju poruku akcentirajući značaj mekteba i ulogu muallima te otvorio seminar.

U edukativnom dijelu seminara o temi ''Kontinuitet mektebske pouke, izazovi, promocija i afirmacija mekteba u društvu'' govorio je dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mektebsku pouku i mlade.

U nastavku programa uslijedila su izlaganja koja su imala za cilj da ponude povratne informacije nakon prošlogodišnjih promjena u mektebskoj pouci. O temi ''Primjena Nastavnog plana i programa mektebske pouke'' govorio jr Refik-ef. Čaušević, o temi ''Primjena i korištenje Ilmihala 1, 2 i 3 za prvi drugi i treći nivo mektebske pouke'' Edib-ef. Efendić, glavni imama Medžlisa Ustikolina, a o temi ''Primjena i korištenje mektebske pedagoške dokumentacije'' Dženan-ef. Imamović, imam/muallim u džematu Baćci, MIZ Goražde.

Seminar je završen diskusijom učesnika, zaključnim razmatranjima direktora Uprave za vjerske poslove i dovom koju je proučio Besim-ef. Hodžić, imam/muallim u džematu Jabuka, Medžlis Islamske zajednice Ustikolina.

Informaciju o seminaru u Goraždu završavamo riječima reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića: ''Vrijedi biti mektebsko dijete, vrijedi biti snaga i radost svojim roditeljima i graditi svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu'', koje su još jedan podstrek uspješnijoj organizaciji mekteba, sve zahtjevnijoj u procesu globalizacije i dobu digitalizacije života savremenog čovjeka.

14 09 2021 02 seminar gorazde 2