Logo

Rijaset IZ donio odluku o upućivanju humanitarne pomoći u Gazu

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa
  • 0101

U Sarajevu je danas pod presjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana 40. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U okviru obimnog dnevnog reda razmatrano je niz normativnih akata koji uređuju polaganje vanrednih ispita u medresama, nostrifikaciju diploma svršenika islamskih fakulteta kojima nije osnivač Islamska zajednica, odobrenje korištenja novog udžbenika Vjeronauke za četvri razred srednje škole, konkursne procedure za prijem studenata u studenskom domu IZ-e i druga pitanja.

Rijaset je na današnjoj sjednici utvrdio raspored obilježavanja jubileja vezanih za značajne ličnosti, a na temelju Tezkiretname - nedavno usvojenog dokumenta koji uređuje ovu oblast, te je s tim u vezi formirao Organizacioni odbor za obilježavanje 160. godišnjice rođenja reisu-l-uleme Ibrahim ef. Maglajlića.

Danas je usvojen i važan dokument koji se tiče memorijalizacije genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini tokom protekle agresije.

Usvojen je i prijedlog za dopunu i izmjenu Pravilnika o ustanovama IZ u BiH i upućen Saboru na dalje postupanje, a Rijaset je razmatrao i niz drugih radnopravnih i kadrovskih pitanja.

Rijaset je posebno razmatrao humanitarnu katastrofu u Gazi nastalu usljed izraelsko-palestinskog sukoba i neselektivnih napada Izraela na civilne objekte u Gazi u kojima stradaju nedužni civili, žene i djeca.

Rijaset najoštrije osuđuje ovako brutalnu upotrebu sile te apeluje na sve koji mogu utjecati da se ova katastrofa zaustavi.  Rijaset je donio odluku da uputi humanitarna pomoć stanovništvu Gaze, čija će dostava biti realizirana u saradnju sa Ambasadom Palestine u Sarajevu.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.