A+ A A-

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ: Trudimo se pružiti ruku onima kojima je pomoć potrebna

  • 0101

Ramazan nije samo vrijeme posta, već i mjesec u kojem muslimani posebno vode brigu o onima kojima je pomoć potrebna. Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i ovog ramazana materijalno je potpomogao najosjetljivije kategorije društva, socijalno-ugrožene, povratnike, stare i iznemogle osobe, jetimske porodice.

Nisu zaboravljeni ni članovi Zajednice, pa je pomoć data i penzionisanim imamima, kao i suprugama umrlih imama koje primaju minimalnu penziju. 

Pomoć je dijeljena na području cijele teritorije BiH, kako Federacije, tako i bh. entiteta RS, u vidu paketa s hranom, ali i drugim oblicima, kako bi njeni korisnici u što boljem ozračju, ramazanskoj atmosferi dočekali iftare i pripremili sehure za svoje najmilije. 

Ovakvim vidom pomoći krovna zajednica muslimana u BiH koju predvodi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović potvrdila je da Rijaset vodi brigu o svojim najranjivijim članovima. Zajednica je pored podjele pomoći posebno vodila brigu o osjećajima porodica, trudeći se da im pokaže da nisu sami.

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ će do kraja ramazana ukupno distribuirati 10.000 prehrambenih paketa, koji će biti otpremljeni prema muftijstvima, medžlisima, povratničkim džematima i raznim udruženjima.

Potpuna priprema i dogovorena realizacija podjele 7.700 prehrambenih paketa je okončana, a u ovaj broj je uračunata i podjela 1.000 ramazanskih paketa koje Rijaset provodi u saradnji sa BBI Bankom.

Kako je navedeno iz Ureda za društvenu brigu, u prvoj polovini mjeseca ramazana svim muftijstvima je dodijeljeno i 640 bonova, čime je pomognuto 640 socijalno ugroženih porodica i pojedinaca. Planirano je da do kraja ramazana poklon-bonovima bude pomognuto još 1.000 porodica u stanju socijalne potrebe.

Za provedbu projekta Pomoć starijim i iznemoglim - kućna njega koji se realizuje na području Sarajevskog, Tuzlanskog, Mostarskog i Zeničkog muftijstva prilikom planiranih posjeta izdvojeno je 500 bonova i pripremljeno 1.000 higijenskih paketa.

Kako bi što više porodica obradovali i izmamili im osmijeh na lice, te koliko toliko pomogli u teškim trenucima, iz Ureda ističu da se do kraja ramazana očekuje i realizacija podjele dodatnih 2.000 prehrambenih paketa, što je donacije Ministarstva vakufa Države Katar.

Takođe, zaprimljeno je i podijeljeno deset tona hurmi koje je putem Kulturnog centra Kralj Fahd donirala Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije.

Iz Ureda navode i da se tokom ramazana u saradnji sa Ministarstvom vakufa Države Katar realizuje projekat podjele 6.000 iftara na kućnu adresu. Iftari se distribuiraju na području Muftijstva sarajevskog, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo i Mrežom mladih.

Početkom ramazana realizovana je i dodjela pomoći za 286 penzionisanih imama i supruga umrlih penzionisanih imama koji imaju minimalnu penziju, dok će za 54 šehidske porodice do kraja ramazana biti dodijeljena pomoć u vidu poklon bonova.

Dodaju i da je u pripremi 2.000 bajramskih paketića za najmlađi uzrast koje će biti distribuirani za bajramske mubarek dane.

- Pored dodjele novčanih sredstava, dolaskom novog rukovodioca na čelu Ureda za društvenu brigu od 2019. godine dodjeljujemo i poklon bonove, vaučere, za socijalno ugrožene porodice i pojedince. Prehrambene pakete distribuiramo već šestu godinu u saradnji sa BBI bankom, a u prethodne tri godine intenzivirana je podjela paketa povratničkim džematima i ostalima koji su u potrebi. Ove godine smo zaprimili smo i deset tona hurmi, a projekat provodimo već treću godinu na nešto intenzivniji način  - kazala je za Preporod.info mr. Emina Bešlija, stručna saradnica za koordinaciju i raspodjelu Ureda za društvenu brigu Rijaseta.

Navodi da je zbog situacije s korona virusom, te spriječenosti da se organizuju zajednički iftari, Ured pokrenuo projekat podjele iftara na kućnu adresu.

- S obzirom na pandemiju i da nismo bili u prilici organizovati iftare, dostavljani su im na kućne adrese, posebno starijim osobama. Ovaj projekat se provodi u saradnji sa Mrežom mladih - navela je Bešlija, te dodala da zadnjih nekoliko godina pomažu porodice penzionisanih imama, kao i članove onih imama koji su preselili, s minimalnim primanjima.

Broj, ističe, nije statičan, ali se trude da svima pomognu koliko je to moguće.

- Kroz ovakve akcije i pomoć Islamska zajednica već dugi niz godina pokazuje da vodi brigu o socijalno-ugroženim kategorijama koje se nalaze ili su se trenutno našle u stanju socijalne potrebe izdvajajući sredstva iz Bejtu-l-mala. Osnivanjem Ureda za društvenu brigu od 2014. godine smo na jedan institucionalan način počeli sa dodjelom sredstva kroz različite projekte. Nažalost, ne možemo svima izaći u susret, ali trudimo se pružiti ruku onima kojima je pomoć potrebna - istakla je Bešlija. 

Nail Džanko iz Sarajeva jedan je od korisnika pomoći Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

- Lično i u ime porodice zahvaljujem Uredu za društvenu brigu i Islamskoj zajednici u BiH što imaju ljude i saradnike, vrijedne svake hvale, koji pomažu nama, običnom narodu u ovim teškim trenucima - kazao je Džanko za Preporod.info, dodajući da posebno cijeni brigu Islamske zajednice za one koji se nalaze u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji.

Ured za društvenu brigu je zahvalio i svim donatorima koji su podržali njihove ramazanske aktivnosti, posebno H.O. Qatar Scherity, Vakufskoj direkciji Republike Turske, H.O. Nedwa, Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije, Kulturnom centru „Kralj Fahd“, ali i ostalim donatorima.

(Preporod.info)