A+ A A-

Uprava za Vjerske poslove u ramazanskim posjetama džematima

  • 0000

„A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, namaz klanjaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati.- Allah je doista silan i mudar.“ (Et-Tevba, 71)

Ramazan je, pored sve ostale duhovne raskoši, mjesec iskrenih druženja i prijateljskih susreta. Pogoršanje epidemiološke situacije neposredno pred nastup ramazana mnoge ovdašnje, tradicionalne, masovne ramazanske susrete odgodilo je za neka bolja, buduća vremena. Ipak, bereket ramazanskih susreta i ove godine nije u potpunosti izostao. Muslimani su, uz dodatni oprez i poštujući epidemiološke mjere, posjećivali i susretali jedni druge nastojeći da postignu Božiji blagoslov koji prati džemat.

U okviru ramazanskih posjeta džematima Tim Uprave za vjerske poslove prethodnih dana boravio je na području zeničkog, goraždanskog, tuzlanskog, bihaćkog i mostarskog muftijstva. Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović sa svojim saradnicima Mensurom ef. Pašalićem, Vehid ef. Arnautom, Mehom ef. Šljivo i Bahrudinom ef. Čolom posjetio je džemate Šarena džamija, Stjepan Polje, Pribave, Bijela džamija (MIZ Gračanica), Klokotnica - Polje, Ahimbašići, Velika Brijesnica, Mala Brijesnica (MIZ Doboj), Trgovišće, Radakovo, džemat Ensar džamije, Bilino Polje (MIZ Zenica), Gradska džamija u Bosanskom Novom, Urije, Blagaj, Agići (MIZ Bosanski Novi), Gradska džamija u Bosanskom Petrovcu, Stari Bišćani, Donji Bišćani, (MIZ Bosanski Petrovac) Gradska džamija u Velikoj Kladuši, Šumatac, Trnovi, Drmaljevo (MIZ Velika Kladuša), Klopači, Kajserija (MIZ Goražde), Careva džamija (MIZ Višegrad), Gradska (MIZ Ljubuški)

Srdačni susreti i razgovori sa imamima i džematlijama u spomenutim džematima pokazali su visok stepen organizacije, funkcionalnosti i kvalitete rada organizacionih jedinica Islamske zajednice. Neporeciva je činjenica da sazrijeva višegeneracijska svijest o važnosti izvršavanja vjerskih propisa i dužnosti. Brojne džematske aktivnosti i svesrdan angažman imama u njihovoj realizaciji se naročito primjećuju u programima u radu s mladima i u promociji braka i porodičnog života.

Ramazanska atmosfera  ibadetske živosti u bosanskim mahalama i gradovima refleksija je intimne i porodične ozarenosti ramazanom. Blagodati ramazana uvijek iznova preporoditeljski djeluju na pojedinačna i opća ljudska  stremljenja da se bude još boljim, angažiranijim i korisnijim članom zajednice.