A+ A A-

Reisul-ulemu posjetili ambasadori islamskih zemalja

  • 0000

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas su posjetili ambasadori muslimanskih zemalja koje je predvodio NJ. E. Rezeq Namoora, doajen diplomatskog kora zemalja OIC.

Povod njihove posjete bio je dolazak mubarek mjeseca ramazana. Oni su reisul-ulemi uputili čestitke, uz iskaze najljepših želja svim muslimanima u našoj zemlji.

Ambasadori su ovom prilikom podsjetili na prijateljske odnose njihovih zemalja s Bosnom i Hercegovinom, naglasivši važnu ulogu Islamske zajednice za bosanske muslimane kao i muslimanski svijet, te istakli opredjeljenje svojih zemalja za poboljšanje i unapređenje saradnje sa Islamskom zajednicom.

- Bosna i Hercegovina je naša prijateljska zemlja. Ako možemo bilo šta da uradimo za nju, mi smo tu, i želimo da unaprjeđujemo našu saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine kao i sa svim narodima i građanima ove lijepe zemlje - istakli su ambasadori.

Reisul-ulema je, u ime Islamske zajednice i u ime svih muslimana u našoj zemlji, zahvalio na posjeti i čestitkama povodom mjeseca ramazana.

- Hvala vam na svemu što činite i doprinosite da Bosna i Hercegovina ima značajnu ulogu u modernom svijetu kao multikulturna i prosperitetna zemlja u kojoj je vladavina zakona prepoznatljiva karakteristika. Nadamo se da ćemo uz naše zalaganje i vašu pomoć našu zemlju učiniti boljom - naglasio je reisul-ulema.

Reisul-ulema je podsjetio da je prije nekoliko dana na Ministarskoj konferenciji Organizacije za islamsku saradnju (OIC)  Mauritaniji jednoglasno usvojena Dekleracija o Bosni i Hercegovini, te je ambasadorima posebno zahvalio na toj podršci.

Još jednom je naglasio da muslimani Bosne i Hercegovine saosjećaju s narodima Turske i Sirije, koje je nedavno pogodio razoran zemljotres, kao i Afganistana i Pakistana. S narodom Palestine bosanski muslimani su trajno vezani moleći se za pravedno rješenje palestinskoga pitanja.

- Uvijek ste dobrodošli u Islamsku zajednicu. Ramazan šerif mubarek olsun uz molbu Allahu, dž. š., da primi vaš post i ibadete u ovom odabranom mjesecu - poručio je na kraju reisul-ulema prisutnim ambasadorima.

 (Preporod.info)