Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović upisao se u Knjigu žalosti u Ambasadi Turske u Sarajevu

08 02 2023 02 reis knjiga zalosti turska

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović upisao se danas u Knjigu žalosti u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu, povodom razornih zemljotresa u kojima je stradao veliki broj osoba.

Reisul-ulema Kavazović se sastao s turskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Sadikom Baburom Girginom, kojem je izrazio duboko saučešće i solidarnost.

Ranije danas u Knjigu žalosti upisali su se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, kao i predstavnici ambasada Velike Britanije, Egipta i Pakistana, prenosi AA.

Najmanje 8.574 osobe su poginule, a 49.133 su povrijeđene nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turske.

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.530 osoba, a 4.645 osoba je povrijeđeno.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

(Preporod.info)