Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulemu posjetili članovi Glavne izborne komisije

18 01 2023 03 reis ilmijja

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u svom uredu na Kovačima primio članove Glavne izborne komisije Islamske zajednice, koja je organizirala provođenje zadnjih izbora u Zajednici i koja je na svojoj današnjoj sjednici izvršila verifikaciju izabranih sabornike i predsjednika medžlisa.

Predsjednik Glavne izborne komisije Mensur Karadža je ovom prilikom informirao reisul-ulemu o završenim izborima.

Rekao je da su izbori realizirani na zadovoljavajuć način i s vrlo malo primjedbi, te da su na izborima primijenjena izborna pravila.

- Mislim da su ovo do sada najbolje organizirani izbori s najmanje upućenih žalbi, uglavnom s nivoa džemata - rekao je Karadža.

Reisul-ulema je zahvalio članovima Glavne izborne komisije, koji su mu i pojedinačno iznijeli svoje utiske o izborima, i potcrtao važnost održavanja izbora po donesenim pravilima, što, kako je rekao, "čitavom procesu daje legitimitet".

- U svakom izbornom procesu bude i žalbi. Dobro je da imamo svoj Ustavni sud koji može izreći konačnu presudu u slučaju potrebe - naglasio je reisul-ulema.

Članovi Glavne izborne komisije biraju se na mandatni period od četiri godine.

Nakon svakih izbora Glavna komisija zatraži od okružnih izbornih komisija izvještaj o provedenim izborima i eventualne prijedloge i sugestije o unapređenju izbornog procesa, što dodatno doprinosi njegovoj legalnosti i pravednosti.

(Preporod.info)