Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulemu Kavazovića posjetili glavni imami Francuske i Švicarske

09 09 2022 02 reis posjeta fra svi

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović primio je danas dvojicu bošnjačkih glavnih imama, Jasmin-ef. Demića iz Švicarske i Ishak-ef. Dacića iz Francuske, te Abduselam-ef. Fetića, imama u Parizu, te Fadila Ličinu, predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj.

Oni su reisul-ulemu informirali o stanju bošnjačkih džemata u Francuskoj i Švicarskoj, te o izazovima s kojima se suočavaju.

Gosti iz Francuske su posebno istakli činjenicu da još uvijek ne mogu kupiti zemljište za izgradnju džamije, te da imaju potrebu za kvalitetnim stručnim kadrovima.

Reisul-ulema je izrazio razumijevanje za njihove probleme i obavijestio ih da je Rijaset zadužio svoju uposlenicu dr. Dževadu Šuško, koja će u Francuskoj proboraviti šest mjeseci i, pored ostalog, istražiti pravni status vjerskih zajednica u toj zemlji, da ispita probleme i moguća rješenja za naše džemate, te da će se nakon toga pristupiti reguliranju pravnog statusa bošnjačkih džemata, za šta inače postoji spremnost i volja francuskih vlasti.

(Preporod.info)