Logo

Reisul-ulemu posjetio muftija Bošnjaka Sjeverne Amerike

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

27 07 2022 01 reis muftija ceman

Danas je reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića u njegovom uredu posjetio Sabahudin-ef. Ćeman, bošnjački muftija za Sjevernu Ameriku. On je Reisul-ulemu informirao o završenom projektu „male medrese“, zapravo ljetnje škole, koji se odvija u saradnji s Medresom „Osman-ef. Redžović“ iz Visokog. Muftija Ćeman je Reisul-ulemu obavijestio i o tome, da su, nakon dvije godine pauze, nastavljeni tradicionalni susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji su ove godine održani u Denveru, država Kolorado, te da je započeta renovacija kancelarije muftije u Vašingtonu i da se njen završetak očekuje u oktobru ove godine, kada bi trebala biti stavljena u funkciju.

Razgovarano je i o značajnom projektu ilmihala za izvođenje mektebske nastave u Sjevernoj Americi, koji su prevedeni na engleski i odšampani bilingvalno – na bosanskom i engleskom jeziku. Odštampana su sva tri ilmihala: I, II i III, koja se koriste i u Bosni i Hercegovini, a štampanje je finansirao Rijaset, kao podršku bošnjačkim džematima u Sjevernoj Americi.

Muftija Ćeman je Reisul-ulemu informirao i o općem stanju Islamske zajednice i njenih džemata u Sjevernoj Americi, njihovim izazovima i problemima, te o projektima i razmišljanjima vezanim za budućnost.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.