A+ A A-

Reisul-ulemu posjetio ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu

17 06 2022 01 reis posjeta mvp turske

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu) danas je, na početku svoje zvanične posjete našoj zemlji, posjetio reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Ministar je poseban interes pokazao za rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, stanje u njoj, te za obnovu džamija i drugih objekata islamske kulture.

Želio se informirati i o realizaciji projekata koje ovdje finansiraju institucije Republike Turske, posebno o obnovi džamije Arnaudije u Banjaluci i datumu njenog otvorenja.

Reisul-ulema je uvaženog gosta zamolio da institucije Republike Turske naročitu pažnju posvete obnovi zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese, što je jedan od velikih projekata Islamske zajednice. Ministar je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da neka od turskih organizacija preuzme finansiranje tog projekta.

Reisul-ulema je zahvalio ministru Čavušogluu i izrazio nadu da će se saradnja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Turske i dalje odvijati istim intenzitetom.