A+ A A-

Salih Brkić poklonio Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Media centru Islamske zajednice video arhivu

  • 0101

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, zajedno sa muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, primio je danas novinara Saliha Brkića i Mensu Hasanović.

Brkić je ovom prilikom reisu-l-ulemi Kavazoviću predao bogatu video arhivu za Gazi Husev-begovu biblioteku u Sarajevu i Media centar Islamske zajednice, a koju je pripremio uz podršku porodice Hasanović.

Reisu-l-ulema Kavazović ovom prilikom je zahvalio Brkiću za sve što je uradio u dosadašnjem periodu. Također, naglasio je kako je Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu najbolje mjesto za čuvanje ove ahrive, a da će Media centar istu koristiti na najbolji način.

Brkić je kazao da je poklonio arhivu sa ciljem da ostane trajno sačuvana.

- Riječ je o arhivi u kojoj su zabilježene sve porušene džamije, mektebi i mesdžidi do kojih sam mogao doći, a koji su porušeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tu su zabilježene i obnove kao i otvorenja džamija. Ovo je moj vakuf, kao novinara koji je to godinama snimao i prikupljao - poručio je Brkić.

Mensa Hasanović je kazala kako je projekat arhiviranja od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

-  Brkić je nekoliko puta kazao kako ono što se ne dokumentuje, kao da se nije ni desilo. Niko od nas, iskrenih Bošnjaka, ne želi da se to izgubi. Stoga je moja porodica odlučila da podrži Brkića. Oni koji nisu u mogućnosti da projekat arhiviranja finansijski podrže, mogu i trebaju na druge načine dati podršku ovom projektu - izjavila je Hasanović.

Brkić je informirao reisu-l-ulemu Kavazovića i muftiju Fazlovića o projektima na kojima će raditi u predstojećem periodu.

(Preporod.info)