Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema boravio u službenoj posjeti MIZ Gornji Vakuf

  • 0101

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović boravio je jučer u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Gornji Vakuf, a jedan od povoda posjete je i obilježavanje 50. godišnjice rekonstrukcije Džamije Mehmed-bega Stočanina u ovom gradu.

U pratnji reisu-l-uleme tokom ove posjete bili su muftija travnički Ahmed ef. Adilović, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku Dževdet Šošić, te savjetnik reisu-l-uleme za medije Mustafa Prljača.

Prije džuma-namaza reisu-l-ulema se sastao sa imamima u prostorijama Islamskog edukativnog centra "Nur”, gdje se nakon dobrodošlice glavnog imama MIZ Gornji Vakuf Hidajet ef. Polovine i muftije travničkog Ahmed ef. Adilovića obratio okupljenim imamima.

Između ostalog, govorio je o misijskom karakteru imamskog poziva, te povjerenju koje roditelji ukazuju imamima povjeravajući im svoju djecu na poduku. Stoga je važno, istakao je reisu-l-ulema, usaditi djeci ljubav prema vjeri, narodu i domovini.

- U kolektivu u kojem vlada međusobna ljubav i poštovanje, taj kolektiv može izvršiti svoju misiju - naglasio je reisu-l-ulema.

Tokom sastanka bilo je riječi i o mogućnostima za poboljšanje rada, izazovima i problemima sa kojima se imami susreću u svom poslu, ali i o mogućnostima pomaganja imamima u penziji. Istaknuta je i dobra saradnja imama sa rukovodstvom Medžlisa, te su konstatirana brojna poboljšanje u radu.

Osim toga, naglašena je i kvalitetna saradnja sa lokalnom zajednicom, te je u tom kontekstu razgovarano i o mogućnostima djelovanja kada je u pitanju odlazak stanovništva sa ovih krajeva

- Zajednica treba da insistira na vrijednostima islama - poručio je reisu-l-ulema i dodao da ne treba imati kompromisa kada su u pitanju te vrijednosti.

Naglasio je realnost društvenih prilika i potrebu za razumijevanjem evolutivnog razvoja u društvu jer “u razvoju društva ne postoje skokovi".

Nakon razgovora sa imamima, reisu-l-ulema se u prostorijama Općine Gornji Vakuf-Uskoplje sastao i sa načelnikom Seadom Čauševićem. Sastanku se pridružio i predsjednik Izvršnog odbora (IO) MIZ Gornji Vakuf Alija Filan.

Načelnik Čaušević upoznao je reisu-l-ulemu sa općim informacijama o Općini, predstavio geografske i demografske podatke, te osvrnuo na stanje privrede. Podsjetio je da je u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu ova općina bila među pet najporušenijih, te ukazao je na status ovoga grada kao “Grada heroja” i 343 šehida.

Načelnik je reisu-l-ulemu upoznao i sa lošijom demografskom slikom koju potvrđuju i rezultati posljednjeg popisa stanovništva, o čemu govori činjenica da je oko 2000 stanovnika Bošnjaka i 1500 stanovnika Hrvata manje u odnosu na ranije stanje.

Pri tome, načelnik je ukazao na nizak natalitet u ovome kraju, ali je, ipak, istakao poboljšanje privrednih aktivnosti proteklih godina i pogodnosti za one koji se odluče pokrenuti poslove u ovoj općini.

Govoreći o navedenim problemima, reisu-l-ulema je najavio saradnju Islamske zajednice u njihovom rješavanju, te ukazao na potrebu političkog dogovora koji mora postojati među Bošnjacima ovoga kraja.

Nakon sastanka, reisu-l-ulema je održao hutbu u džamiji Mehmed-bega Stočanina koja ove godine obilježava 50 godina od rekonstrukcije. Prema dostupnim podacima, smatra se da je džamija prvobitno izgrađena u 16. stoljeću.

Posjeta mektebu džemata Voljevac

  • 0000

U okviru jučerašnje posjete Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Gornji Vakuf reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović posjetio je danas mekteb u džematu Voljevac.

U njegovoj pratnji bili su muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, glavni imam MIZ Gornji Vakuf Hidajet-ef. Polovina, te savjetnik reisu-l-uleme za medije Mustafa Prljača.

Reisu-l-ulemu je uz polaznike mekteba dočekao imam i muallim Admir-ef. Malanović, koji ga je informirao o rezultatima ovog mekteba, napretkom ostvarenim u broju polaznika i samoj mektepskoj poduci.

Posebno je istakao napredak u učenju Kur’ana među polaznicima mekteba, ističući kako se u proteklih deset godina napredak ogledao i u izvrsnim plasmanima kada su u pitanju prva tri mjesta na mektebskim takmičenjima, na svim nivoima takmičenja u učenju Kur’ana.

Nekoliko polaznika demonstriralo je svoje znanje u učenju Kur’ana, a među njima i mladi hafiz ovoga mekteba Jusuf Šošić. Osim njega na putu okončanja hifza te polaganja pred Komisijom za hifz Rijaseta su još dvoje polaznika ovoga mekteba.

Ovom prilikom reisu-l-ulema se upoznao sa uzrastom prisutnih mektebskih polaznika, te osvrnuo na na značaj muallimskog i učiteljskog posla.

Istakavši čast koju im je reisu-l-ulema ukazao svojom posjetom nakon ostvarenih značajnih rezultata u mektebu, ef. Malanović je novinarima kazao kako su nijet i iskren odnos prema djec ključ uspjeha.

- Pokušavam uvijek djeci da ulijem spoznaju o Allahovoj milosti, da će ih Allah nagraditi za njihov trud, posebno za učenje Kur’ana. Dostupan sam im online 24 sata, uz određene termine, kako bismo se jedni drugima prilagodili - kazao je ef. Malanović, dodajući da je kvalitetna komunikacija sa roditeljima bitan segment u njegovom radu.

Sačuvati lice naše zemlje

Današnju posjetu Gornjem Vakufu reisu-l-ulema okončao je susretom i razgovorom sa privrednicima, političkim predstavnicima, predsjednicima udruženja i članovima Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Gornji Vakuf, pozivajući ih da narod i državu stave ispred svega.

Ovom prilikom je ukazao i na problem niskog nataliteta te skrenuo pažnju i okupljenima da pomognu u njegovom rješavanju.

Referirajući se na kontekst mješovite sredine u kojoj žive, reisu-l-ulema je poručio da je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas, kazavši da “trebamo da sačuvamo lice naše zemlje”. Poručio je da u tom pogledu, i pored svega, vjernici moraju graditi dobre odnose sa komšijama i da je to njihova obaveza.

Reisu-l-ulema se posebno osvrnuo na potrebu prevazilaženja stranačkih trvenja koja sputavaju, te potrebu da se uz uvažavanje političkog pluralizma među bošnjačkim narodom kreira prostor za dogovor.

- Vi ste ovdje jedni drugima najbliži i vi trebate da se međusobno dogovarate. Budite zajedno, jedni sa drugima, i nastojte da ovaj narod u vama vidi sigurnost - poručio je reisu-l-ulema i ukazao na važnost razumijevanja življenja života u lokalnom kontekstu.

Zamolio je prisutne da podstiču djecu na mektebsku poduku i pohađanje vjeronauke, kako bi djeca bila dijelom odgojno-obrazovnog procesa unutar Islamske zajednice.

(Hasan Hasić/Preporod.info)